DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 septembrie 2016
Nr. 1166/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna august 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

BURCEA GHEORGHIȚA, jurist la Primăria comunei Cosmești, jud. Teleorman, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

BĂJAN VALERICA, contabil la Primăria comunei Cosmești, jud. Teleorman, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;

MINCĂ CRISTIAN MARIUS, primar al comunei Cosmești, jud. Teleorman, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni);
- fals intelectual și
- participație improprii la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 20 mai 2011, inculpatele Burcea Gheorghița și Băjan Valerica au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Teleorman două adeverințe false eliberate de Primăria comunei Cosmești prin care se atesta în mod nereal folosința a două terenuri în suprafața de 10 ha fiecare, ulterior obținând pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 10.342 lei.
Inculpatele au fost ajutate să obțină fondurile europene de către inculpatul Mincă Cristian Marius care, în calitate de primar al comunei Cosmești, a semnat cele două adeverințe false.
În cursul lunii octombrie 2015, în condițiile declanșării anchetei în prezentul dosar penal, inculpata Burcea Gheorghița a determinat două angajate ale primăriei comunei Cosmești să elibereze două adeverințe pentru ea și pentru inculpata Băjan Valerica, acte antedatate care atestau împrejurări nereale. Concret, se arăta că, în anul 2011, fiecăreia dintre cele două le-a fost cedată folosința asupra unei suprafețe de 10 ha dintr-un teren concesionat de către o societate comercială de la Primăria Cosmești. Aceste acte au fost depuse, cu sprijinul inculpatului Mincă Cristian-Marius, la Direcția Națională Anticorupție în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv înlăturarea posibilității tragerii sale și a lui Băjan Valerica la răspundere penală.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Mincă Cristian Marius, în calitate de primar al comunei Cosmești, a întocmit în fals o adresă antedatată, prin care Primăria comunei Cosmești își exprimă acordul pentru cedarea folosinței terenului respectiv cu titlu gratuit în anul 2011 pentru cele două inculpate.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 5.171,21 lei în ceea ce o privește pe inculpata Burcea Gheorghița și cu aceeași sumă în ceea ce o privește pe inculpata Băjan Valerica, solicitând obligarea lor în solidar cu inculpatul Mincă Cristian Marius la plata acestor bani.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani 5.202 lei și 5.186 lei depuse la bancă de către inculpatele Băjan Valerica și Burcea Gheorghița.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor

DUMITRESCU IONELA, medic specialist în cadrul Spitalului de Urgență Slobozia, cu atribuții de conducere și control la aceeași unitate sanitară, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (75 de acte materiale);

BORDEA LILIANA-ELENA, asistent medical la cabinetul medical de balneofizioterapie, din cadrul Policlinicii Spitalului de Urgență Slobozia, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (75 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai - iunie 2015, inculpatele Dumitrescu Ionela și Bordea Liliana-Elena, în calitate de medic, respectiv asistent medical, au primit cu titlu de mită de la mai mulți pacienți sume de bani sau produse în legătură cu efectuarea de controale medicale, consulturi, prescrierea de rețete, de proceduri medicale pentru recuperare și emiterea unor certificate de concediu medical.
Primirea banilor a avut loc în perioada sus menționată, cu o frecvență aproape zilnică, uneori de mai multe ori pe zi, în total 75 de acte materiale.
Sumele și produsele respective au fost primite de cele două inculpate în cabinetul medical situat la parterul Policlinicii Spitalului de Urgență Slobozia.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 2.150 lei și 100 euro, găsite asupra inculpatei Dumitrescu Ionela cu ocazia percheziției efectuate la cabinetul medical, în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ialomița, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

PLĂCINTĂ ADRIAN, director tehnic în cadrul S.C. TRANSMIR S.R.L., la data faptelor și S.C. TRANSMIR S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și
- participație improprie la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna aprilie 2010 și în luna august 2010, inculpatul Plăcintă Adrian, acționând în numele persoanei juridice S.C. Transmir S.R.L., a întocmit cu prilejul derulării proiectului cu finanțare europeană „Reabilitare și modernizare drum județean”, încheiat între S.C. Transmir S.R.L. și Consiliul Județean Vaslui, documente conținând mențiuni false cu privire la valoarea de achiziție a materialelor folosite în cadrul proiectului.
În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 22.03.2010 – 16.04.2010, inculpatul Plăcintă Adrian a determinat un angajat din cadrul S.C. Transmir S.R.L. să întocmească mai multe documente ce conțin mențiuni false.
Documentele respective au fost depuse de către inculpatul Plăcintă Adrian la Consiliul Județean Vaslui, iar funcționarii implicați în proiect le-au folosit ulterior, fără vinovăție, ca anexe la cererile de rambursare, acesta obținând pe nedrept suma totală de 1.047.073,49 lei, reprezentând fonduri europene.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management în cadrul proiectului, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.047.073,49 lei, sumă eliberată către beneficiarul finanțării, iar Consiliul Județean Vaslui s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 17.495,57 lei, reprezentând contravaloarea contribuției de 2 % din valoarea proiectului.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Plăcintă Adrian și S.C. Transmir S.R.L., până la concurența sumei de 1.047.073,49 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

GHAZARYAN HASMIK, administrator de fapt al S.C. YENI & NIKOLAS S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice;
- evaziune fiscală, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și
- uz de fals.

SC YENI & NIKOLAS SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

DĂNCIULESCU ALIN DAN, comisar al Gărzii Financiare Timiș, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice;

SZEKELY EMILIA, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual;

DOMILESCU-LAMBING ANA-MARIA și MUREȘAN MARIA, consilieri în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpata Ghazaryan Hasmik, în calitate de administrator în fapt al S.C. YENI & NIKOLAS S.R.L., a înregistrat în evidențele contabile ale societății două facturi emise de o altă firmă, care consemnau operațiuni comerciale fictive, iar ulterior, și-a exercitat dreptul de deducere a TVA, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 88.405,2 lei, ca urmare a deducerii nelegale a taxei pe valoare adăugată aferentă celor două documente financiar-contabile.
Cele două facturi au fost emise la solicitarea și indicațiile exprese ale inculpatului Dănciulescu Alin, comisar al Gărzii Financiare Timiș. În privința celei de a doua facturi, inculpata Ghazaryan Hasmik a folosit-o în vederea aprobării și decontării ajutorului financiar nerambursabil, în cuantum de 99.995 lei, de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara (O.T.I.M.M.C. Timișoara), subvenția acordată de instituția publică fiind folosită în alte scopuri decât cea pentru care a fost acordată.
Acordarea subvenției de către O.T.I.M.M.C. Timișoara a fost posibilă și ca urmare a conduitei inculpatelor Szekely Emilia, Domilescu-Lambing Ana-Maria și Mureșan Maria, consilieri în cadrul Oficiului, care nu și-au îndeplinit sau și-au îndeplinit contrar legii atribuțiile care le reveneau, legate de urmărirea eficientă și diligentă a modului de aprobare, implementare, decontare, monitorizare și control a cererii de finanțare depuse de S.C. Yeni & Nikolas S.R.L., prin inculpata Ghazaryan Hasmik. Mai mult, cu prilejul activităților de monitorizare, acești funcționari au atestat date și fapte necorespunzătoare adevărului în cuprinsul proceselor verbale încheiate.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (în subordinea căruia funcționează Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 121.166,15 lei, reprezentând contravaloarea ajutorului financiar nerambursabil (în cuantum de 99.995 lei) și dobânzile aferente subvenției acordate (în cuantum de 21 171,15 lei), iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 88.405,2 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat prin exercitarea dreptului de deducere al TVA.
În cauză, nu s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, întrucât inculpata Ghazaryan Hasmik a depus la Trezoreria Timișoara sumele de bani necesare acoperirii prejudiciului creat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor

ROȘCA FLOAREA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, uz de fals și fals în declarații în formă continuată.

BUNCIU (fostă PÎRVĂNUȘI) MIHAELA, consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpata Roșca Floarea, a solicitat și a obținut pe nedrept, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, prin folosirea de documente false, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 167.033,87 lei.
În cursul anului 2011, inculpata Roșca Floarea a depus la Primăria comunei Gighera, județul Dolj, un contract de arendă pe care chiar ea îl falsificase, pentru a fi înscris în registrul de arendă. În scopul obținerii de subvenții de la A.P.I.A. - Centrul Județean Dolj, aceasta a completat și semnat pe proprie răspundere declarația de suprafață – 2011 pentru suprafața de 68,52 ha pe care nu o deținea în mod real și a declarat pe proprie răspundere, la aceeași primărie, că folosește respectiva suprafață.
În aceeași perioadă, inculpata Roșca Floarea a beneficiat de ajutorul inculpatei Bunciu Mihaela (fostă Pîrvănuși) care, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, a ajutat-o cu prilejul administrării celor patru cereri unice de plată pe suprafață, deși documentele doveditoare cu privire la suprafețele declarate, depuse de inculpata Roșca Floarea la dosare erau false, inexacte și incomplete.
Întrucât prejudiciul a fost recuperat în totalitate, în cauză nu s-a impus luarea măsurilor asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

DOBRE CORNEL, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de
- tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
- evaziune fiscală în formă continuată

FLOREA FLORIN și TĂNĂSESCU IULIAN, administratori ai mai multor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de
- complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată

BOBOC PAUL-DANIEL, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

POPESCU LEONARD-CĂTĂLIN, director executiv adjunct Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2011, inculpatul Dobre Cornel, administrator al unei societăți comerciale, pentru a obține o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.629.273 lei pentru proiectul „Fermă piscicolă comuna Jegălia” (finanțare nerambursabilă solicitată la data de 30.05.2010), a prezentat la autoritatea contractantă (Ministerul Agriculturii, prin Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management a Programului Operațional pentru Pescuit 2007 - 2013) mai multe documente ce nu reflectau realitatea, fără ca ulterior fondurile europene să fi fost plătite inculpatului.
Autoritatea de Management nu a efectuat nici o plată către inculpatul Dobre Cornel, întrucât cererile de rambursare depuse în cadrul proiectului nu au fost aprobate, iar la data de 12 iulie 2012, contractul de finanțare încheiat în 2010 a fost reziliat de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit.
Inculpatul Dobre Cornel a fost ajutat în încercarea sa de a obține fonduri europene în mod fraudulos de către inculpații Florea Florin, Tănăsescu Iulian, Boboc Paul-Daniel și Popescu Leonard-Cătălin, care i-au pus la dispoziție mai multe documente false (oferte, contracte, facturi etc.), ce nu reflectau realitatea și care aveau să fie depuse de acesta la autoritatea contractantă.
În perioada aprilie 2010 – mai 2011, inculpatul Dobre Cornel, în calitate de administrator al aceleiași societăți comerciale și beneficiind de ajutorul inculpaților Florea Florin și Tănăsescu Iulian, în mod repetat, a înregistrat în evidența contabilă și a declarat fiscal achiziții fictive de bunuri/servicii de la mai multe societăți comerciale (conform unui număr total de 196 de facturi fiscale) în cuantum total de 3.461.393 lei, cauzând în acest mod bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 657.072 lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

PETRUȘ CĂTĂLIN OVIDIU (în prezent aflat în detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate), administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată și

NICOARĂ OVIDIU, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – noiembrie 2012, inculpatul Petruș Cătălin Ovidiu, în calitate de asociat unic și administrator al unei societăți comerciale, acționând în baza unei înțelegeri prealabile împreună cu inculpatul Nicoară Ovidiu, în mod repetat, a desfășurat operațiuni comerciale constând în achiziții intracomunitare de autoturisme revândute pe teritoriul național. În acest context, acesta a omis, în totalitate, să evidențieze în actele contabile sau în alte documente legale operațiunile respective precum și veniturile obținute, fapt ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 12.357.458 lei.
Concret, inculpații au achiziționat din spațiul comunitar și ulterior au revândut în România, pe seama unei societăți comerciale, un număr total de 743 de autoturisme second hand în valoare de 31.509.469 lei pentru care agentul economic datora TVA în sumă de 7.562.272 și impozit pe profit în sumă 86.191 de lei.
În perioada februarie - noiembrie 2012, când societatea respectivă a desfășurat operațiuni comerciale, nu a depusă nicio declarație fiscală (deconturi de TVA și declarația 390 privind achizițiile intracomunitare) și nici nu au înregistrate în evidențele contabile tranzacțiile efectuate pe teritoriul României constând în revânzarea autovehiculelor.
Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 12.357.458 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat, reprezentând debit TVA, debit impozit pe profit și accesorii aferente.
În cauză, nu s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pentru recuperarea prejudiciului cauzat, întrucât nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile deținute de către cei doi inculpați.
De asemenea, societatea comercială prin intermediul căreia s-au desfășurat tranzacțiile nu a deținut în patrimoniu bunuri, iar începând cu data de 23 noiembrie 2015 s-a dispus radierea în baza hotărârii pronunțată de către Tribunalul Specializat Cluj.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

COVA IOAN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată;

ȘERBAN FLORIN, administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și instigare la fals în declarații;

SINGUR MONA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată;

ROBITU CRISTINEL MARIUS, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2009, cunoscând faptul că una dintre societățile deținute de inculpatul Șerban Florin, se află în procedura insolvenței, inculpatul Cova Ioan i-a propus acestuia să deruleze activități fictive de vânzare către această societate pentru a profita de dispozițiile legale din acea perioadă care prevedeau că societatea vânzătoare nu mai colectează TVA de la cumpărătorul aflat în procedura insolvenței. În baza acelei înțelegeri, inculpații Cova Ioan și Șerban Florin au convenit ca acesta din urmă să preia controlul, prin persoane interpuse, asupra unor societăți comerciale care să simuleze operațiuni de livrare a unor mărfuri către societatea administrată de inculpatul Cova Ioan, mărfuri pe care această societate să le revândă, tot fictiv, către altă societate, în regim de scutire de TVA.
Astfel, inculpatul Cova Ioan, beneficiind de ajutorul inculpaților Șerban Florin și Singur Mona, a înregistrat în contabilitatea societății administrate 603 de operațiuni fictive de achiziție de la 4 societăți comerciale și 1106 operațiuni fictive de vânzare către societatea administrată de inculpatul Șerban Florin, cu scopul de a se sustrage obligațiilor fiscale, cauzând astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 5.610.189,69 lei (1.324.001,06 euro).
În același context, inculpatul Șerban Florin, l-a instigat pe inculpatul Robitu Cristinel Marius, persoană fără adăpost și cu un grad de instrucție precar (2 clase), să declare în fața unui notar public aspecte necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că, încă din luna februarie 2009, el este administratorul societății prin care s-a derulat circuitul financiar (cu toate că în acea perioadă asociat era Cova Ioan) și că el a fost acela care a luat toate deciziile referitoare la actele încheiate de societate, privind întreaga activitate a acesteia.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 14.914.198 lei.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Cova Ioan și Singur Mona, până la concurența sumei de 5.610.189,69 lei. În patrimoniul inculpatului Șerban Florin nu au fost identificate bunuri care să fie supuse sechestrului, astfel că față de acesta nu s-a instituit măsura asiguratorie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

MOLDOVAN OVIDIU-IOAN, unic asociat și administrator al S.C. „BENZ OIL” S.R.L. Mediaș, jud. Sibiu, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală și
- instigare improprie la evaziune fiscală în formă continuată

S.C. „BENZ OIL” S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, inculpatul Moldovan Ovidiu-Ioan, în calitate de administrator/asociat al S.C. „BENZ OIL” S.R.L Mediaș, jud. Sibiu, prin interpunerea fictivă a alte trei societăți comerciale, a achiziționat de la furnizori neidentificați, cantitatea totală de 10.845.912 litri de carburanți (benzină fără plumb, motorină Euro 4, și motorină Euro 5), în afara unui antrepozit fiscal, produse pentru care nu s-a făcut dovada plății accizelor, producând astfel un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum de 12.746.280 lei reprezentând accize.
În perioada septembrie 2008 – aprilie 2009, inculpatul Moldovan Ovidiu-Ioan, în calitate de administrator al S.C. „BENZ OIL” S.R.L. Mediaș, jud. Sibiu, a determinat-o pe contabila societății, prin punerea la dispoziție a facturilor fiscale, să evidențieze fără vinovăție în contabilitatea inculpatei S.C. „BENZ OIL” S.R.L., un număr total de 299 facturi fiscale, cunoscând că reprezintă cheltuieli care nu au la bază operațiuni economice reale (operațiuni fictive de achiziție de la o societate comercială din București de benzină fără plumb, motorină Euro 4 și motorină Euro 5, în cantitate totală de 10.845.912 litri), în valoare totală de 34.659.820 lei.
Aceste acțiuni ale inculpaților au condus la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 10.194.066 lei, din care 5.533.922 lei reprezentând TVA dedus nelegal și 4.660.144 lei reprezentând impozit pe profit.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 22.940.346 lei, reprezentând valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Moldovan Ovidiu-Ioan și S.C. „BENZ OIL” S.R.L. Mediaș, jud. Sibiu, până la concurența sumei reprezentând valoarea prejudiciului menționat anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului FLORESCU PĂSTOREL, administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai - septembrie 2008, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în fapt și în drept al unei societăți comerciale, a livrat efectiv cereale către alte cinci societăți comerciale, însă nu a înregistrat în contabilitate operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și a declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de marfă de la alte trei societăți comerciale.
În perioada septembrie 2008 - ianuarie 2009, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în drept și în fapt al altei societăți comerciale, a declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de cereale de la persoane fizice și de la patru societăți comerciale, pe baza cărora a dedus nelegal TVA în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, toate acestea cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 5.687.595 lei reprezentând TVA și impozit pe profit.
În cauză nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât inculpatul Florescu Păstorel nu figurează cu bunuri mobile sau imobile impozabile în evidențele fiscale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei

POSTOLACHE CRISTINA-LUCIANA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august-septembrie 2015, în cadrul derulării a două proiecte finanțate din fonduri europene, inculpata Postolache Cristina-Luciana și alte persoane au falsificat prin contrafacere, cu ocazia semnării și completării, un număr total de 240 înscrisuri din care reieșea că un număr de 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională și că au susținut examenele inițiale și finale, teoretice și practice. Cursurile care aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț nu s-au desfășurat în realitate.

Ulterior, documentele respective au fost folosite de către inculpată pentru a obține pe nedrept, atât pentru ea cât și pentru alte persoane, fonduri europene în valoare de 99.495 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpata Postolache Cristina-Luciana a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de admitere a acordului de recunoaștere a vinovăției, a drepturilor de: a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Postolache Cristina-Luciana va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Postolache Cristina-Luciana, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.

În același dosar, la data de 09 iunie 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care și Ionescu Laurențiu-Costel, la data faptelor director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților (comunicat nr. 782 din 09 iunie 2016).



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției ale inculpaților CEAPĂ ZAHARIA NICULAI și FILIMON ROXANA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 26 iunie respectiv 14 august 2015, inculpații Ceapă Zaharia Niculai și Filimon Roxana au remis directorului Direcției privind Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății, Udrea Mihaela Ela, sumele de 1.000 lei, respectiv 500 de euro, în legătură cu atribuțiile acesteia de serviciu, legate de eliberarea de noi autorizații pentru mai multe farmacii.
Banii respectivi au fost primiți de către Udrea Mihaela Ela în biroul său din cadrul Ministerului Sănătății.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Ceapă Zaharia Niculai și Filimon Roxana au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Ceapă Zaharia Niculai și Filimon Roxana vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în condițiile stabilite de instanța de judecată.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Ceapă Zaharia Niculai și Filimon Roxana, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Precizăm că, în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1490/VIII/3 din 22 septembrie 2015, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpatei Udrea Mihaela Ela, la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea a șase infracțiuni de luare de mită, din care două în formă continuată.



13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BĂDESCU FLORENTIN, la data faptelor inspector vamal superior și șef de tură în cadrul Biroului Vamal Galați – Giurgiulești, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual;

OPRESCU AURELIANA AIDA la data faptelor agent principal în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Galați – Rutier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la înșelăciune în modalitatea participației improprii,
- complicitate la fals intelectual,

BÎTLAN GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la fals intelectual,
- instigare la înșelăciune în modalitatea participației improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2015, inculpata Oprescu Aureliana Aida, acționând cu intenție calificată, l-a instigat pe inculpatul Bîtlan Gheorghe și l-a determinat efectiv pe acesta să cumpere de la un supermarket, în folosul exclusiv al ei, cu bani avansați parțial de ea (prețul fără T.V.A.), mai multe produse electrocasnice.
Bunurile respective au fost cumpărate pe numele inculpatului Bîtlan Gheorghe în calitate de cetățean al Republicii Moldova.
Ulterior, acesta a prezentat documentele de achiziționare a produselor respective inculpatului Bădescu Florentin care a atestat în fals (prin vizarea lor) faptul că mărfurile ar fi fost scoase cu acel prilej în afara Comunității Europene. În realitate produsele au fost transportate și deținute în locuința inculpatei Oprescu Aureliana Aida.
Sub pretextul nereal al scoaterii produselor respective în afara Comunității Europene, inculpatul Bîtlan Gheorghe a solicitat și obținut conform legislației în vigoare recuperarea T.V.A. - ului anterior plătit.
Procedând în această manieră, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 790,17 lei – reprezentând valoarea taxei pe valoare adăugată (T.V.A.) restituită fără drept, ca urmare a manoperelor de inducere în eroare.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumei de 790,17 lei, consemnată la o unitate bancară, pe numele inculpatei Oprescu Aureliana Aida.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 iulie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iulie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 octombrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 decembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 iulie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 noiembrie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 noiembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 decembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 octombrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 martie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 noiembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 octombrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 octombrie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 decembrie 2016