DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1.765 din 24 mai 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatei ENACHE VERONICA, fostă directoare a Sucursalei BCR Ţăndărei, la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Enache Veronica, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei CONSTANTIN MARIA, ofiţer credite şi membru al Comitetului director al BCR Sucursala Ţăndărei, la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Constantin Maria, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei SANDU DANIELA LORI, ofiţer credite şi membru al Comitetului director al BCR Sucursala Ţăndărei, la pedeapsa de 2 ani şi 10 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Sandu Daniela Lori, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei OANCEA ELENA, contabil şef şi membru al Comitetului director al BCR Sucursala Ţăndărei, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Oancea Elena, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei ZĂRNESCU ZOIA, consilier juridic şi membru al Comitetului director al BCR Sucursala Ţăndărei, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Zărnescu Zoia, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei STAN GEORGETA, membru al Comitetului director al BCR Sucursala Ţăndărei, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Stan Georgeta, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei ZAHARIA MIRELA, ofiţer credite BCR Sucursala Ţăndărei, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Zaharia Mirela, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului STAMATE NECULAI, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Stamate Neculai, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului STEMATA GHEORGHE, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Stemata Gheorghe, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului NIŢĂ ION, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Niţă Ion, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului ISTRATE MIHAIL, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Istrate Mihail, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului BUZOIANU SERGIU, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Buzoianu Sergiu, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului ZAHARIA ION, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni ani închisoare în regim de detenţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Zaharia Ion, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei TUDOARN EMANUELA, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni ani închisoare în regim de detenţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Tudoran Emanuela, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului IANCU ROMICĂ LUCIAN, reprezentant al unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Iancu Romică Lucian, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei GROSU LILICA, contabil în cadrul unei societăţi comerciale, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatei Grosu Lilica, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.


Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena şi Istrate Mihail, către partea civilă SC SUPORT COLECT SRL, la plata sumei totale de 649.210 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Istrate Mihail şi Buzoianu Sergiu către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – Sucursala Ialomiţa la plata sumei de 380.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena şi Buzoianu Sergiu către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ la plata sumei de 232.486,41 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zaharia Mirela, Zărnescu Zoia, Stan Georgeta şi Buzoianu Sergiu către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – Sucursala Ialomiţa la plata sumei de 255.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zaharia Mirela, Zărnescu Zoia, Stan Georgeta şi Buzoianu Sergiu către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – Sucursala Ialomiţa la plata sumei de 25.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zaharia Mirela şi Stan Georgeta către partea civilă SC SUPORT COLECT SRL la plata sumei de 550.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena şi Istrate Mihail către partea civilă SC SUPORT COLECT SRL la plata sumei de 200.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena şi Stamate Neculai către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – Sucursala Ialomiţa la plata sumei de 152.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zărnescu Zoia, Stan Georgeta şi Stemata Gheorghe, acesta din urmă în solidar şi cu parte responsabilă civilmente SC AMBIANŢA SRL, către partea civilă SC SUPORT COLECT SRL, la plata sumei de 438.232,67 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zărnescu Zoia, Stan Georgeta şi Stemata Gheorghe, acesta din urmă în solidar şi cu parte responsabilă civilmente SC AMBIANŢA SRL, către partea civilă SC SUPORT COLECT SRL, la plata sumei de 19.709,45 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zărnescu Zoia şi Zaharia Ion către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – Sucursala Ialomiţa la plata sumei de 572.548,35 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.
Obligă în solidar pe inculpaţii Enache Veronica, Constantin Maria, Sandu Daniela-Lori, Oancea Elena, Zărnescu Zoia, Stan Georgeta şi Tudoran Emanuela către partea civilă BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – Sucursala Ialomiţa la plata sumei de 650.000 lei, cu dobânda aferentă până la achitarea integrală a debitului.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 26 mai 2003 (comunicatul nr. 69 din 27 mai 2003).


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 27 mai 2003