DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
04 iulie 2012
Nr. 531/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări penale faţă de inculpata CIUBURCIU GABRIELA, acţionar majoritar şi director general al S.C. VASCAR S.A. Vaslui, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de luare de mită,
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- două infracţiuni de spălare de bani şi
- complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea fabricii de produse din carne a societăţii comerciale.
În contextul derulării acestui proiect, în perioada 2005 - 2006, inculpata Ciuburciu Gabriela, în calitate de acţionar majoritar şi director general al SC Vascar SA, cu sprijinul altor persoane învinuite în acest dosar penal, s-a implicat în fraudarea procedurilor de achiziţii efectuate de firma pe care o reprezenta în cadrul proiectului cu scopul de a transfera, cu încălcarea regulilor elementare de asigurare a transparentei şi a liberei concurenţe între agenţii economici, sume cât mai mari de bani din fonduri publice (europene şi naţionale) în patrimoniul propriu, în cel al societăţilor pe care le controla, precum şi în cel al altor companii ale unor persoane din sfera sa de influenţă.
În acest scop, inculpata Ciuburciu Gabriela a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Nord Est Iaşi mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte, având ca rezultat obţinerea fără drept a finanţării nerambursabile în valoare totală de aproximativ 1,4 milioane de euro (calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor). În plus, pentru a atribui contracte de achiziţii în cadrul proiectului prin simularea legalităţii desfăşurării procedurilor, Ciuburciu Gabriela a primit cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor societăţi comerciale din străinătate, suma totală de 185.550 de euro. Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestei sume si pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte si alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 2 iulie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 3 iulie 2012, Tribunalul Iaşi a luat faţă de inculpată măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Faţă de această decizie, procurorii au declarat recurs.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE