IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 octombrie 2011
Nr. 641/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări faţă de inculpaţii:
CIUREANU IOAN-ADRIAN, director al Centrului de Comunicaţii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (U.M.F.) „Gr. T. Popa” Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită,
- complicitate la infracţiunea de conflict de interese,
- luare de mită, în formă continuată,
- două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din care una în formă continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat
DRUGUŞ DANIELA, director general administrativ al U.M.F. Iaşi, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită, în formă continuată,
- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
- fals intelectual şi
- aderare la un grup infracţional organizat
PUGHIN CORVIN-GABRIEL, administrator al SC ”MAGUAY IMPEX”SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoare infracţiuni:
- dare de mită, în formă continuată
- două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din care una în formă continuată şi
- iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 - 2011, la U.M.F. Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi”. În acest context, inculpaţii Ciureanu Ioan-Adrian, director al Centrului de Comunicaţii din cadrul U.M.F. Iaşi, coordonator tehnic al proiectului şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning şi Pughin Corvin-Gabriel, administrator al SC ”MAGUAY IMPEX” SRL Bucureşti, beneficiarul contractului de punere în practică a platformei informatice, au acţionat în vederea obţinerii unor beneficii financiare din derularea proiectului menţionat mai sus. Ulterior, cei doi au beneficiat şi de sprijinul inculpata Druguş Daniela, director general administrativ al U.M.F. Iaşi, responsabil financiar al proiectului şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning.
Concret, inculpaţii Druguş Daniela şi Ciureanu Ioan-Adrian, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC ”MAGUAY IMPEX” SRL Bucureşti. În demersul lor, cei doi au fost ajutaţi de inculpatul Pughin Corvin-Gabriel, administratorul firmei, care a elaborat în condiţii netransparente documentaţia de atribuire a contractului. În această modalitate, U.M.F. Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei.
În cadrul proiectului, Druguş Daniela, cu încălcarea prevederilor legale, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială. Astfel, U.M.F. Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 30.000 lei, sumă ce a fost recuperată.
De asemenea, tot în cadrul proiectului, Druguş Daniela a avizat plata, către firma inculpatului Pughin Corvin-Gabriel, a sumei de 160.000 lei cu titlu de „cheltuieli de instruire” , deşi această activitate nu a fost realizată. Acest lucru a fost posibil şi pentru că inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian a confirmat în fals efectuarea acestei activităţi.
În scopul de a obţine în mod preferenţial contractul de prestări servicii în cadrul proiectului şi pentru a încasa plata serviciilor prestate la diferite etape de implementare, inculpatul Pughin Corvin-Gabriel a oferit şi dat inculpaţilor Ciureanu Ioan-Adrian şi Druguş Daniela, la solicitarea acestora, cu titlu de mită, mai multe bunuri, după cum urmează:
- Druguş Daniela a pretins şi primit un laptop în valoare de 10.248 lei (echivalentul a 2.476,47 euro). Pentru a crea aparenţa de legalitate, inculpaţii Ciureanu Ioan-Adrian şi Pughin Corvin-Gabriel, în cursul lunii ianuarie 2010, au întocmit în fals mai multe documente ce atestă în mod nereal că respectivul laptop a fost dat cu titlu provizoriu U.M.F. Iaşi sub pretextul testării şi apoi a fost restituit firmei inculpatului Pughin Corvin-Gabriel.
- Ciureanu Ioan-Adrian a pretins şi primit, în cursul lunii iulie 2010, echipamente IT în valoare de 93.518 lei, bunuri ce au fost înregistrate, pe baza unor documente contabile false, în evidenţele firmei lui Ciureanu Ioan-Adrian.
- Druguş Daniela şi Ciureanu Ioan-Adrian au pretins suma de 54.000 lei în folosul U.M.F. Iaşi în vederea finanţării unui eveniment al instituţiei de învăţământ desfăşurat în cursul lunii decembrie 2010. Din banii pretinşi, Pughin Corvin-Gabriel a achitat universităţii, prin firma sa, suma de 4.000 lei cu titlu de „sponsorizare” a evenimentului, iar diferenţa a fost plătită în contul unor alte firme sub pretextul prestării de servicii pentru eveniment şi pe baza unor documente justificativ false, întocmite la instigarea inculpatei Druguş Daniela.
De asemenea, Ciureanu Ioan-Adrian a dat la doi consilieri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, suma de 2.000 lei pentru a-i determina să consemneze date nereale în raportul de control din data de 26 ianuarie 2011. Cei doi consilieri aveau obligaţia de a verifica realitatea datelor cuprinse în cele patru cereri de rambursare făcute de reprezentanţii U.M.F. Iaşi în cadrul proiectului şi să întocmească un raport. Suma de 2.000 lei a fost dată celor doi pentru a-şi achita cheltuielile de cazare ocazionate de exercitarea activităţilor de verificare.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. La data de 18 octombrie 2011, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor Ciureanu Ioan-Adrian, Druguş Daniela şi Pughin Corvin-Gabriel.
În cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE