DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 decembrie 2010
Nr. 721/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşire de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului cpt. (r) NICOLESCU ROBERT IONUŢ, fost ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dealu Spirii” Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, Nicolescu Robert – Ionuţ a pretins şi primit de la un denunţător suma de 2.100 de euro pentru a-l ajuta să promoveze în mod fraudulos examenul organizat în luna august 2007 la I.S.U. Bucureşti în vederea ocupării unor posturi de subofiţeri. Ajutorul consta în furnizarea răspunsurilor la întrebările tip grilă la examenul scris, inculpatul având acces la aceste răspunsuri în baza calităţii sale de membru al comisiei de multiplicare a subiectelor de concurs.
Întrucât intenţiona să facă orice demers posibil pentru a fi selectat de factorii de decizie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (M.A.I.) în vederea plecării într-o misiune în afara ţării, în teatrele de operaţii la care România participă cu misiuni poliţieneşti (Kosovo sau Bosnia Herţegovina), considerând că are şanse reduse de a fi selectat prin procedurile standard, în luna octombrie 2010, inculpatul Nicolescu Robert – Ionuţ a promis unui denunţător suma de 2.500 euro (echivalentul unui salariu extern) pentru a interveni asupra unor ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul M.A.I. care să înlesnească trimiterea sa într-o astfel de misiune.
La data de 12 noiembrie 2010, Nicolescu Robert Ionuţ a fost prins în flagrant delict după ce a dat denunţătorului suma de 500 euro, reprezentând o primă tranşă din banii promişi.
La data de 13 noiembrie 2010, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Nicolescu Robert – Ionuţ pe o perioadă de 29 de zile (comunicatul nr. 607/VIII/3 din data de 15 noiembrie 2010).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Nicolescu Robert - Ionuţ a fost trecut în rezervă la data de 24 noiembrie 2010.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 octombrie 2012