DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 338 din 13.11.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea inculpatului HREBENCIUC VIOREL, fost deputat în Parlamentul României la o pedeapsă de 2 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În cazul inculpatului Hrebenciuc Viorel, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Dispune achitarea inculpaților Sturdza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana și Crăciunescu Adam pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există ori nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
Dispune achitarea inculpaților Ordog Lorand Andras, Adam Ioan, Sturdza Paltin-Gheorghe pentru infracțiunile de abuz în serviciu (săvârșită în forma autoratului și instigării), respectiv constituire a unui grup infracțional organizat și cumpărare de influență, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Adam Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturdza Paltin-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Andrei, Iacob Sorin Ion, Mătășel Ioan pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Kadas Iosif, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii decesului.
Prin sentința penală 45 din 27.01.2017 Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Poenaru Jănică, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, ca urmare a intervenirii decesului.
Prin sentința penală 286 din 09.05.2018 Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpaților Varga Ioan Gheorghe, Călugăr Daniel Constantin, C.T.A. și Durlan Iulian pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Admite acțiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice și dispune restabilirea situației anterioare pronunțării deciziei civile nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Adam Ioan, Hrebenciuc Viorel, Sturdza Paltin-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Ordog Lorand Andraș la plata sumei de câte 15.000 de lei, iar pe inculpații Hrebenciuc Andrei, Kadas Iosif, Mătășel Ioan și Iacob Sorin Ion, la câte 7.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat la urmărire penală și la judecata în fond a cauzei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov la data de 20 ianuarie 2015, vezi comunicatul nr. 120/VIII/3 din data de 22 ianuarie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 22 ianuarie 2015