DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

European Anti-Fraud Office Direcția Națională Anticorupție



Creșterea eficienței investigațiilor în cazurile complexe de fraudă și corupție împotriva intereselor financiare ale UE

Atelier de lucru

Managementul cazurilor de fraudă împotriva intereselor financiare ale UE.

9-11 iunie 2021

-Hotel Novotel, Sala Paris, București/Online via Zoom-


Direcția Națională Anticorupție este beneficiarul proiectului Creșterea eficienței investigațiilor în cazurile complexe de fraudă și corupție împotriva intereselor financiare ale UE, cofinanțat în proporție de 80% de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) prin programul HERCULE III Training.

Obiectivul general al proiectului este de a crește eficiența investigațiilor în cauze complexe de fraudă și corupție care afectează interesele financiare ale UE prin îmbunătățirea managementului de caz cu ajutorul tehnicilor moderne utilizate în investigațiile financiare, inclusiv cu instrumente IT, și prin îmbunătățirea cooperării interinstituționale la nivel național și internațional.

Proiectul își propune organizarea în cursul anului 2021, a unui atelier de lucru național și a unei conferințe internaționale care să faciliteze schimbul de idei și bune practici în domeniul investigațiilor financiare necesar a fi efectuate în cazuri complexe de fraudă și corupție împotriva intereselor financiare ale UE, care implică și un volum mare de date și informații.

Prima activitate, Atelierul de lucru “Managementul cazurilor de fraudă împotriva intereselor financiare ale UE. Tehnici și metode moderne în investigația financiară”, a fost organizat în perioada 9-11 iunie 2021, în format hibrid, cu respectarea restricțiilor în vigoare privind prevenirea răspândirii COVID 19.

Alături de procurori, ofițeri de poliție și specialiști din cadrul DNA au luat parte la discuții și au susținut prezentări reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție, Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - DIICOT, Inspectoratului General al Poliției Române - IGPR, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - PICCJ, Parchetului European – EPPO, Serviciului Român de Informații - SRI, Agenției Naționale de Administrare Fiscală - ANAF, Oficiului Național de Prevenire și de Combatere a Spălării Banilor - ONPCSB, Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - ANABI, Agenției Naționale de Integritate - ANI, Asociației Române a Băncilor - ARB, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Autorității pentru Digitalizarea României, Consiliului Concurenței, Curții de Conturi, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Prezentările și dezbaterile generate au oferit ocazia participanților, reprezentanți ai instituțiilor naționale, să prezinte, dar și să afle, informații despre modalitățile în care diversele autorități de aplicare a legii și instituții ale statului cu atribuții de control, gestionează și accesează bazele de date disponibile la nivel național și instituțional. De asemenea, au fost prezentate modalitățile prin care informațiile existente în baze de date naționale (publice și nepublice) și cele din bazele internaționale publice pot fi utilizate, în vederea realizării unor profile financiare cât mai detaliate ale persoanelor investigate.

Conferința internațională, ce va succeda prezentului atelier de lucru, este gândită să aducă o dimensiune europeană a proiectului, facilitând schimbul de idei și informații între reprezentanții statelor membre UE și nu numai, ocazie cu care, aspectele identificate la nivel național vor fi prezentate și altor instituții similare din alte state, iar participanților li se va oferi și posibilitatea de a stabili contacte personale pentru interacțiuni profesionale viitoare.


Acest eveniment este susținut de Programul Uniunii Europene Hercule III (2014-2020). Acest program este implementat de către Comisia Europeană. A fost creat pentru a promova activități în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene. (pentru mai multe informații, consultați: https://ec.europa.eu/anti-fraud/policy/hercule_ro )