DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

A doua sesiune a Grupului de lucru EPAC/EACN Analiza datelor de mari dimensiuni, aspecte legale, utilizarea bazelor de date 26-27 Martie 2018

EPAC Kingdon of the Netherlands Direcția Națională Anticorupție

A doua sesiune a Grupului de lucru EPAC/EACN
Analiza datelor de mari dimensiuni, aspecte legale, utilizarea bazelor de date
26-27 Martie 2018
București



În perioada 26-27 martie 2018, Direcția Națională Anticorupție, în calitate de membru al Rețelei Europene împotriva Corupției EPAC/EACN, a organizat, la București, a doua sesiune a Grupului de lucru EPAC/EACN “Analiza datelor de mari dimensiuni, aspecte legale, utilizarea bazelor de date”.
Conducerea EPAC/EACN, reunită în februarie 2017 la Viena, a agreat organizarea de către Serviciul de Investigații Speciale - STT din Lituania în colaborare cu Direcția Națională Anticorupție, a Grupului de Lucru EPAC/EACN “Analiza datelor de mari dimensiuni, aspecte legale, utilizarea bazelor de date”.
Grupul de lucru și-a propus să reunească reprezentanți ai organizațiilor membre ale EPAC/EACN în vederea discutării de bune practici și recomandări în materie de analiză a datelor de mari dimensiuni și de folosire a bazelor de date în investigațiile anticorupție.
Prima reuniune a acestui grup de lucru a avut loc în perioada 2-3 octombrie 2017, în Lituania, la Vilnius.
Un raport intermediar privind rezultatele acestei prime reuniuni ale grupului de lucru a fost prezentat la cea de-a 17a Conferință Anuală Profesională și Adunarea Generală a EPAC/EACN care au avut loc la Lisabona, în Portugalia, în 15-17 Noiembrie, 2017.
Cea de-a doua reuniune a Grupului de lucru a fost organizată la București, cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.
În continuarea celor discutate cu prilejul primei reuniuni a Grupului de lucru EPAC/EACN din Lituania, Grupul de lucru reunit la București și-a propus să abordeze problema gestionării seturilor de date de mari dimensiuni în investigarea cazurilor de corupție, aducând împreună experți reprezentând autoritățile anticorupție, membri ai Rețelei Partenerilor Europeni împotriva Corupției EPAC / EACN, în scopul de a-și împărtăși experiența și cele mai bune practici în acest domeniu.
Au participat reprezentanți ai autorităților anticorupție și ai instituțiilor polițienești din 11 state membre și non-membre UE (Austria, Belgia, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Olanda, Romania, Spania, Ucraina), precum și reprezentanți ai OLAF și EUROPOL.
Dezbaterile din cadrul Grupului de lucru vor fi reflectate într-un set de recomandări care va fi prezentat la cea de-a 18a Conferință Anuală Profesională și Adunarea Generală a EPAC/EACN și va fi publicat și pe platforma EUROPOL pentru experți.
EPAC/EACN reprezintă o platformă cu reprezentare europeană la care aderă autorități anticorupție din țări membre ale UE și ale Consiliului Europei, oferind practicienilor un cadru de cooperare, pentru realizarea schimbului de expertiză și informație profesională.
În fiecare an, membrii EPAC/EACN organizează o conferință profesională și un număr de grupuri de lucru.