DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 573 din 06.07.2020, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul BANU MIHAI, la data faptei deputat în Parlamentul României la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de un an de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul URSĂRESCU DORINEL, la data faptei administrator al unei societăți comerciale la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Condamnă pe inculpatul ROTARU ION, la data faptei administrator al unei societăți comerciale la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Ursărescu Dorinel și Rotaru Ion vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, primul în cadrul a două instituții din subordinea Primăriei Municipiului Roman, iar ultimul în cadrul Primăriei Municipiului Bacău – Serviciul Public de Salubritate și Spații Verzi Bacău sau în cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău - Centrul de Servicii Sociale Ghiocelul Bacău, cu excepția cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.
Dispune confiscarea de la inculpatul Banu Mihai a sumei de 1.264.000 lei.
Obligă pe fiecare dintre inculpați la plata sumei de câte 2.000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău la data de 21 decembrie 2017, vezi comunicatul nr. 1274/VIII/3 din data de 27 decembrie 2017.

Prin decizia penală nr. 245 din 15.03.2023 Curtea de Apel Bacău a admis contestația în anulare formulată de contestatorul URSĂRESCU DORINEL și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 27 decembrie 2017