IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 iunie 2020
Nr. 360/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
GOLEAC MARIAN, director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 S.A. (la data întocmirii rechizitoriului), pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 – mai 2020, inculpatul Goleac Marian ar fi deținut pe nedrept funcțiile de director general adjunct interimar și director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA (ce are ca acționar principal Consiliul Local al Sectorului 4), obținând în acest mod un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 1.762.610 lei (cuantumul veniturilor încasate în funcțiile menționate mai sus).
Concret, cu ocazia încheierii contractelor de mandat, inculpatul i-ar fi indus în eroare pe membrii Consiliului de administrație a SC (ADP) 4 SA prin aceea că, la dosarul de angajare, ar fi depus o adeverință prin care se atesta că este absolvent al unei facultăți de electrotehnică și informatică, specializarea electromecanică (promoția 2002) și ulterior ar fi atașat o diplomă de inginer. Aceste documente ar fi fost obținute în condiții nelegale, în realitate inculpatul nefiind nici măcar absolvent de studii liceale (diploma de bacalaureat folosită de acesta pentru înscrierea la universitatea respectivă fiind falsă).
Conform statului de funcții al ADP 4 SA, inculpatul Goleac Marian ar fi putut ocupa doar funcții de execuție pentru care sunt necesare doar studii gimnaziale, cum ar fi: floricultor, lucrător pentru salubrizare spații verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator etc.
Până la data întocmirii prezentului rechizitoriu SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA nu a comunicat dacă se constituie parte civilă.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Actualizare (09.09.2024):
Prin încheierea din data de 15.02.2022, Curtea de Apel București a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală efectuate în dosarul menționat anterior și a rechizitoriului prin care inculpatul Goleac Marian a fost trimis în judecată, pentru necompetența materială a organului de urmărire penală și a dispus restituirea cauzei la Direcția Națională Anticorupție.
Totodată, instanța a dispus desființarea actelor de urmărire penală menționate anterior, excluderea de la dosar a tuturor probelor administrate, precum și eliminarea din dosar a mijloacelor de probă excluse.
Astfel, având în vedere decizia instanței de judecată și Decizia nr. 231/06.04.2021 a Curții Constituționale a României prin care s-a constatat neconstituționalitatea dispozițiilor art. 13 alin. 5 din OUG nr. 43/2002, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus, la data de 09.03.2022, declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, parchet căruia îi revine competența materială și teritorială, cu privire la infracțiunea de fals intelectual.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE