DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 498 din 17.10.2019, Curtea de Apel Craiova a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul DROCAN FABIAN LAURENȚIU COSTEL, la data faptei primar al comunei Devesel, jud. Mehedinți, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpatul MIȚARU ION EUGEN, la data faptei conducător auto la Primăria comunei Devesel, jud. Mehedinți la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În cazul inculpatului Mițaru Ion Eugen, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Drocan Fabian Laurențiu Costel și Mițaru Ion Eugen vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, respectiv 60 de zile lucrătoare, ambii în cadrul localității Devesel, sat Devesel, județul Mehedinți (în cadrul Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și unitățile școlare subordonate acestuia).
Obligă pe inculpatul Mițaru Ion Eugen la plata, către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Mehedinți, a sumei de 796.564,84 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin încasarea în mod necuvenit a sprijinului acordat, la care se vor adăuga accesoriile, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
Obligă pe Drocan Fabian Laurențiu Costel la plata, către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Mehedinți, a sumei de 111.282,37 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin încasarea în mod necuvenit a sprijinului acordat, la care se vor adăuga accesoriile, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate pe baza cărora cei doi inculpați au obținut pe nedrept fonduri europene și naționale.
Obligă inculpații Drocan Fabian Laurențiu Costel și Mițaru Ion Eugen să plătească suma de 900 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova la data de 27 iulie 2017, vezi comunicatul nr. 776/VIII/3 din data de 08 august 2017.



Actualizare (13.03.2023):

Prin decizia penală nr. 237 din 14.02.2023 Curtea de Apel Craiova a admis contestația în anulare formulată de contestatorul DROCAN FABIAN LAURENȚIU COSTEL și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 august 2017