DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 decembrie 2018
Nr. 904/VIII/3

COMUNICAT


În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 710/VIII/3 din 12 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

POTERAȘ CONSTANTIN-CRISTIAN, în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită,

CONSTANTIN IULIAN, la data faptei reprezentant al societății S.C. Tettas S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită,

S.C. TETTAS S.R.L. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 - 2007, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).
În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD.
Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.
Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul Poteraș Constantin Cristian, societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținând lui Poteraș Constantin Cristian prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Poteraș Constantin Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (detalii în comunicatele nr. 109 din 2 martie 2011 și 732 din 27 septembrie 2018).
Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6348).Actualizare (27.01.2023):

Prin decizia penală nr. 1848/A din 28.12.2022, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților POTERAȘ CONSTANTIN-CRISTIAN, CONSTANTIN IULIAN și S.C. TETTAS S.R.L., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există.

DEFINITIVĂ

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE