DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 232 din 05.04.2018, Curtea de Apel Iași a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul AMARIEI IOAN, la data faptelor șef al Ocolului Silvic Hîrlău, județul Iași, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani, 4 luni și 10 zile închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul oricărei structuri din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva - Cod penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni, din care una în formă continuată), fals intelectual și instigare la fals intelectualîn formă continuată.
Condamnă pe inculpatul VĂTAVU MIHAI, șofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, la data faptei, la o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Condamnă pe inculpatul MARIAN DUMITRU, membru al comisiei de recepție, la data faptelor, la o pedeapsă de un an, o lună și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.
Dispune disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar privind pe inculpații Cernescu Constantin, Țăpușă Florin, Simionescu Dumitru, Dulgheru Pavel, Gheorghițeanu Liviu Vasile, Curcă Constantin și Sava Carmen Amelia.
În cazul inculpaților Amariei Ioan, Vătavu Mihai și Marian Dumitru, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Vătavu Mihai și Marian Dumitru vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, în cadrul Primăriei orașului Hârlău și în cadrul Judecătoriei Hârlău.
Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.
Constată că prejudiciul în sumă de 15.665,79 lei a fost achitat, prin depunerea în contul părții civile Romsilva Iași, de către inculpatul Amariei Ioan a sumei de 15.758,99 lei, la data de 01.11.2016.
Confiscă de la inculpatul Amariei Ioan suma de 14.000 lei.
Obligă inculpații să achite cheltuielile judiciare către stat, după cum urmează: Amariei Ioan suma de 4.500 lei, Vătavu Mihai suma de 800 lei și inculpatul Marian Dumitru suma de 900 lei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 27 aprilie 2016, vezi comunicat nr. 602/VIII/3 din data de 28 aprilie 2016.

Actualizare la 17.03.2021:
Prin decizia penală nr. 78 din 04.02.2021, Curtea de Apel Iași a dispus achitarea inculpaților CERNESCU CONSTANTIN, ȚĂPUȘĂ FLORIN, SIMIONESCU DUMITRU, DULGHERU PAVEL, GHEORGHIȚEANU LIVIU VASILE, CURCĂ CONSTANTIN și SAVA CARMEN AMELIA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori există o cauză justificativă sau de imputabilitate.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Direcția Silvică Iași.
DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 28 aprilie 2016