increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 266 din 02.08.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul POPOVICIU GABRIEL-AUREL, om de afaceri, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată și dare de mită.
Condamnă pe inculpatul ALECU IOAN NICULAE, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București U.S.A.M.V., la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul BEJENARU ANDREI MIHAI, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul DIACONESCU ȘTEFAN, secretar științific și rector în cadrul U.S.A.M.V. București, la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul ȘERBAN ILIE CORNEL, director Direcție Generală de Informații și protecție Internă din M.A.I., la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și favorizare a făptuitorului.
Condamnă pe inculpatul PITCOVICI PETRU DANIEL, șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită și favorizare a făptuitorului.

Încetează procesul penal față de inculpații LUICAN MIHAI ION FLORIN, TOADER GABRIEL RĂSVAN, TODIRAȘ IOAN, MINEA LIZETA și PETRULIAN GHEORGHE cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și continuată, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale la data de 30 mai 2016.
Dispune confiscarea în folosul statului a mai multor bunuri.
Lasă nesoluționată latura civilă a procesului penal și disjunge cauza sub acest aspect.
Obligă apelantele S.C. BĂNEASA INVESTMENTS S.A., S.C. BĂNEASA REZIDENȚIAL S.R.L. și S.C. BĂNEASA BUSINESS AND TECHNOLOGY PARK S.A la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă apelanții intimați inculpați Alecu Ioan Niculae, Diaconescu Ștefan și Șerban Ilie Cornel la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la data de 17 decembrie 2012, vezi comunicat 949/VIII/3 din 21 decembrie 2012.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 21 decembrie 2012