DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 aprilie 2016
Nr. 404/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

VICOL LAURA-CĂTĂLINA, în stare de libertate, avocat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- favorizare a făptuitorului,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (33 acte materiale) și
- complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activități;

LEARCIU NICULAE, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- exercitare fără drept a unei profesii sau activități și
- uz de fals, în formă continuată (33 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpata Vicol Laura-Cătălina, deși cunoștea că Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, prin aceea că i-a pus la dispoziție împuterniciri avocațiale care atestau calitatea sa de avocat și care i-au permis să îndeplinească unele sarcini și activități specifice acestei profesii, și anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T. sau D.N.A.

Concret, în cursul lunii martie 2015, avocatul Voicu Laura-Cătălina, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, la data faptelor aflată în arest preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul menționat, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.
În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul că l-a trimis la sediul Direcției Naționale Anticorupție pe Learciu Niculae, pentru a acorda asistență juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Vicol Laura-Cătălina a provocat, în mod conștient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiției. Astfel, aceasta a creat condițiile ca desfășurarea urmăririi penale să fie îngreunată prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut susține că au fost obținute nelegal, riscând chiar declararea nulității fazei de urmărire penală în întregul ei, din cauza nerespectării dreptului la apărare, împrejurare care ar fi putut fi constatată ori invocată, conform dispozițiilor Codului de procedură penală.
De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu Niculae accesul în arestul Direcției Generale a Poliției municipiului București (D.G.P.M.B). cu eludarea dispozițiilor legale care reglementează regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Vicol Laura Cătălina a emis și înmânat coinculpatului, spre a le folosi, un număr de 33 de împuterniciri avocațiale, în care a menționat, în mod neadevărat, că acesta ar deține calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectivă, aflată în stare de arestat preventiv, era o prietenă de familie a lui Learciu Niculae. Astfel, persoana respectivă a beneficiat, fără drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numărului prezențelor, în spațiul respectiv, în condiții speciale și nerestrictive.
În realitate, prezența inculpatului Learciu Niculae în arestul D.G.P.M.B răspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate și nu ținea de acordarea asistenței juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 octombrie 2018