DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 decembrie 2015
Nr. 1996/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 1716/VIII/3 din 7 noiembrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale, față de inculpații:

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptelor primar Sectorului 4 București, pentru infracțiunile de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual;

IOFCIU AURELIA, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și MOȚOC SANDRA-RAMONA, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la fals intelectual.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 12 noiembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, în calitate de funcționar public - primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât S.C. COLECTIV CLUB S.R.L).
De asemenea, pentru a autoriza funcționarea acestei societăți comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării.

Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Moțoc Sandra-Ramona, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Inculpaților Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia și Moțoc Sandra-Ramona li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE