DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 decembrie 2006
Nr. 211/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- PRISĂCARU VASILE RADU, prefect al judeţului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la luare de mită;
- IONIŢĂ FLAVIUS LEONARD, şef al Agenţiei Domeniului Statului (ADS), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită;
- BALTAG TONI CRISTIAN, avocat în cadrul Baroului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate de luare de mită şi complicitate la dare de mită;
- MAFTEI CRISTIAN, administrator al unor societăţi comerciale din Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate de luare de mită, complicitate la dare de mită şi fals în declaraţii în scopul unei fapte de corupţie.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de prefect al judeţului Iaşi şi preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Aplicarea Legii nr.247/2005, inculpatul Prisăcaru Vasile Radu şi, indirect, Ioniţă Flavius, şeful Agenţiei Domeniilor Statului au condiţionat emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 16 hectare, precum şi a unei hotărâri de schimbare a amplasamentului, de primirea din partea viitorului proprietar – persoană denunţătoare – a unei suprafeţe de trei hectare din cele 16. Din cele trei hectare de teren, având o valoare estimată de aproximativ 150.000 de euro, situat în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, două hectare urmau să revină inculpatului Prisăcaru Vasile Radu, iar un hectar inculpatului Ioniţă Flavius, şeful ADS. De precizat că Prisăcaru Radu avea atribuţii de serviciu în emiterea titlului de proprietate şi în emiterea hotărârii de schimbare a amplasamentului, în calitate de preşedinte al Comisiei Judeţene Iaşi pentru aplicarea legii nr. 247/2005, iar Ioniţă Flavius avea atribuţii de serviciu în ce priveşte întocmirea documentaţiei necesare emiterii unui aviz privind amplasamentul de către Agenţia Domeniilor Statului.
Garantarea primirii sub formă de mită a suprafeţei de teren solicitate de către prefect s-a făcut prin intermediul inculpatului Maftei Cristian, persoană desemnată de acesta, sub forma încheierii cu persoana denunţătoare a unui antecontract de vânzare-cumpărare, reprezentând o promisiune de vânzare.
Antecontractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat chiar în biroul notarial al soţiei lui Maftei Cristian, documentul în esenţă reprezentând un fals.

Întreaga activitate infracţională a fost intermediată de Baltag Toni Cristian avocatul persoanei denunţătoare, în sensul că a transmis denunţătorului solicitarea prefectului, a înlesnit contractele între prefect şi denunţător şi l-a consiliat pe denunţător cu prilejul încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare, cunoscând cauza ilicită a actului.

În dosar s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de prefectul Prisăcaru Vasile Radu pentru posibila comitere a unor alte infracţiuni de corupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 iunie 2014