DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 noiembrie 2006
Nr. 195/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, a următorilor inculpaţi:
- POPESCU ION, fost preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR);
- RĂCEALĂ RADIAN, director al direcţiei de creditare din cadrul aceleiaşi bănci;
- DUŢU VIORICA, şef serviciu creditare de la aceeaşi bancă,
- STAICU DINEL, om de afaceri din Craiova, preşedinte SIF Oltenia, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, inculpaţii POPESCU ION, RĂCEALĂ RADIAN şi DUŢU VIORICA au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 ROL şi credite în valoare de 80.535.611.000 ROL către 11 societăţi comerciale controlate de inculpatul STAICU DINEL. Cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii), au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, adică, plata în rate eşalonate pe 5 ani, termen de graţie de 6 luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare.
Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale Băncii Internaţionale a Religiilor: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de 4 sau 5 ani în loc de un an, acceptarea de garanţii fictive etc.
De asemenea, la acordarea creditelor s-au încălcat şi reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare.
Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către solicitant a mai multor societăţi, acordarea de credite de către mai multe sucursale (9 sucursale ale BIR), acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.
Cu privire la inculpatul STAICU DINEL s-a reţinut că acesta a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde ROL, au fost folosiţi de către inculpat la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Valoarea mare a contractelor încheiate contrar dispoziţiilor legale, modalitatea în care au fost aprobate împrumuturile, folosirea sumelor de bani obţinute în interesul altor societăţi, creditele ce depăşeau cu mult valoarea fondurilor proprii ale băncii, au reprezentat modalităţi prin care inculpatul STAICU DINEL i-a ajutat pe funcţionarii băncii să comită infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată.
Este de precizat că, în termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, inculpatul STAICU DINEL a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi respectiv le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă.
Prejudiciul cauzat prin infracţiune băncii este în sumă de 187.321.734.408 ROL la nivelul anului 2000 şi se compune din 80.535.611.000 ROL creat prin acordarea liniilor de credit şi 106.786.123.408 ROL creat prin aprobarea şi încheierea contractelor de cesiune creanţe.
Până la această dată, prejudiciul nu a fost recuperat.

Dosarul s-a trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 aprilie 2011
hotărâri definitive din 04 aprilie 2011