DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 2 decembrie 2014
Nr. 1702/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest preventiv a inculpaților:

IONESCU RĂZVAN ALEXANDRU, consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- fals material în înscrisuri oficiale (22 de infracțiuni),
- folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (șapte infracțiuni),
- tentativă la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
- înșelăciune (șapte infracțiuni),
- tentativă la înșelăciune,
- fals intelectual (două infracțiuni),
- constituire a unui grup infracțional organizat.

MIHAI IONUȚ VALENTIN, funcționar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârșova, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- fals material în înscrisuri oficiale (patru infracțiuni),
- folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
- complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
- înșelăciune, în formă continuată,
- complicitate la înșelăciune,
- favorizarea făptuitorului,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

VRÂNCEANU MARIAN, secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- fals intelectual, în formă continuată (două infracțiuni),
- fals material în înscrisuri oficiale,
- complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (două infracțiuni),
- complicitate la înșelăciune (două infracțiuni),
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
- instigare la fals în declarații,
- favorizarea făptuitorului,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

și în stare de libertate a inculpaților:

IACOBESCU ADRIAN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracțiuni),
- folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (trei infracțiuni),
- înșelăciune (trei infracțiuni),
- constituire a unui grup infracțional organizat.

IACOBESCU CLAUDIU, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene(două infracțiuni),
- complicitate la înșelăciune (două infracțiuni),
- participație improprie la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
- participație improprie la înșelăciune,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpații Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: Mihai Ionuț Valentin respectiv Vrânceanu Marian.
Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.
Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.
În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.
De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective.
Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național.
Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.
Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.

Față de inculpații Iacobescu Claudiu și Iacobescu Adrian, judecătorii Tribunalului Constanța, la solicitarea procurorilor, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Inculpații Șerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan și Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro).

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților: Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și a Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 noiembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 martie 2015