DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 27 februarie 2014
Nr. 209/VIII/3

COMUNICAT


În completarea informaţiilor conţinute în comunicatele nr. 201 și 203 din 26 februarie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul STOICA CONSTANTIN MARIUS, consilier juridic, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracţiunile concurente de:
- abuz în serviciu cu participaţie improprie, sub forma complicităţii;
- fals material în înscrisuri oficiale, sub forma complicităţii;

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 21 iunie 2013, inculpatul Stoica Constantin Marius a fost încunoştinţat de către numitul David Cristian cu privire la faptul că acesta din urmă nu poate justifica o sumă de bani menţionată în declaraţia sa de avere, respectiv 60.000 euro.
Inculpatul i-a oferit numitului David Cristian ajutorul, prin comunicarea datelor de identitate ale suspectei Hadzhieva Adina Maria, dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare –cumpărare și ulterior un contract de vânzare cumpărare în formă autentică, cu suspecta Dumitrescu Georgiana (mama lui David Cristian).
Astfel, această măsură a avut drept consecinţă asigurarea unui folos de 60.000 euro, pe care numitul David Cristian nu-l putea justifica în mod licit.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Stoica Constantin Marius trebuie să respecte următoarele obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală şi la autoritatea de supraveghere desemnată când este chemat
- să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la autoritatea desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
- să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
- să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

La data de 26 februarie 2014, procurorii au adus la cunoştinţă inculpatului luarea acestei măsuri, în conformitate cu art. 212 din Codul de Procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE