DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 20 Februarie 2014
Nr. 185/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților:
1. IUZEIR RAIM, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: înşelăciune și șantaj;
2. SULIMAN IUSEIN SINAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la șantaj;

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale a rezultat că, în luna martie a anului 2012, în urma vânzării unui imobil situat în Portul Turistic Mangalia, inculpatul IUZEIR RAIM a promis că va achita unei persoane vătămate suma de 33.000 euro reprezentând contravaloarea unui autoturism marca Mercedes. Această sumă de bani reprezenta o parte a prestaţiei promise de inculpat în schimbul imobilului dobândit de la partea vătămată.
Inculpatul, însă nu a achitat acesteia din urmă decât suma de 13.000 euro iar ulterior, la începutul lunii noiembrie 2013, ajutat de SULIMAN IUSEIN SINAN și de o altă persoană, a exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra persoanei vătămate. Scopul acestora era de a determina persona vătămată să renunţe la încercarea de a recupera de la inculpatul IUZEIR RAIM, pe căi legale, restanța de 20.000 euro.
Inculpaților IUZEIR RAIM și SULIMAN IUSEIN SINAN li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conf. prev. art. 309 alin 2) Cod procedură penală.
La data de 20 februarie 2014, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaților IUZEIR RAIM și SULIMAN IUSEIN SINAN pentru 24 de ore.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea I.P.J.-Constanța, Serviciul de Investigații Criminale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE