DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
30 octombrie 2013
Nr. 953/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatelor din 28 și 29 octombrie 2013, privind cercetările efectuate în cauza complexă ce vizează activitatea infracțională a peste 100 societăți comerciale românești și străine, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

La solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile față de 16 inculpați: MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, MASRI MAHMOUD MOHAMED, BURLACU ANTONIO LAURENȚIU, LUNGU RĂZVAN ADRIAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, CORBU VASILE, RĂDULESCU GEORGIAN, DĂNILĂ FLORIN, ȘTEFAN SORIN CRISTIAN, EL MADHOUN SUHEIL RASHID SELIM AHMED, RAMI GHAZIRI, EL KHOURY ELIAS, EL KHOURY CHARBEL și SĂRĂCUȚU ADRIAN, NICOLAE ANGELA EUGENIA și NICOLAE DANIEL.

Instanța supremă a dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile față de 12 inculpați: SORA CAMELIA, NEAGU GEORGETA, GHERBEZAN PETRA, ALI A. ALI, ATEF EL SAID ABD EL AZIZ EL KELEINI, DAHER ORLANDO EMIL, MOUHAMED KOULI, OMAR HAMID, CHRAIF ALI, MARDARE ANDREI VIOREL, ZAYED HUSSEIN și ȚIGĂNILĂ MIHAIL RĂZVAN.
Facem precizarea că, pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, în cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deținute în conturile bancare de 40 societăți comerciale implicate în circuitul evazionist și asupra a 50 de imobile aparținând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la perchezițiile domiciliare efectuate în cele 160 locații au fost ridicate bunuri bani și bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare.
De asemenea, patru dintre inculpați, respectiv MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, RAMI GHAZIRI, ZAYED HUSSEIN sunt cercetați penal și de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești pentru fapte de același gen săvârșite în perioada mai 2010 - august 2012 (inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri și al deducerii ilegale a TVA).
În acest context, în calitate de administrator și director general al SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmbovița respectiv administrator al SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA Tărtășești, jud. Dâmbovița, GHAZIRI RAMI a evidențiat în actele contabile ale celor două societăți operațiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăți comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria și Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societățile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori inițiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC AVICOLA CREVEDIA SA, SC SYNERGY INVEST SRL, SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI și SC AGROLI GRUP SRL).
În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia și 14.159.605 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA) reprezentând TVA dedus ilegal. De asemenea, inculpatul GHAZIRI RAMI a solicitat și obținut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA și 8.315.267 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA) cu titlu de rambursare și/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăți
În aceeași perioadă de timp, GHAZIRI RAMI a transferat (plasat) fondurile provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetățeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăți comerciale pe care le controlează în țara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecționate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiții firmelor românești deținute de acesta. Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban având o aparență de legalitate conferită de interpunerea unor operațiuni justificate din punct de vedere economic și comercial cum ar fi „rambursări împrumuturi”, plăți aferente unor operațiuni de comerț exterior, etc.

Toți cei patru inculpați (MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, RAMI GHAZIRI, ZAYED HUSSEIN) urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Prahova.

Precizăm că MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, RAMI GHAZIRI, AL ZAID ABDUL MOUNIM au fost arestați preventiv pe o perioadă de 29 de zile, în cursul zilei de 30 octombrie 2013, într-o altă cauză penală instrumentată de procurorii DNA (dosar complex evaziune fiscală și corupție). Față de ZAYED HUSSEIN, judecătorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra activelor SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmbovița și SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA, asupra conturilor bancare și părților sociale deținute de inculpatul Ghaziri Rami la SC AGROLI GROUP SRL Crevedia, valoarea bunurilor sechestrate acoperind în totalitate prejudiciul cauzat.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE