DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 iunie 2013
Nr. 561/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial București au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei CONSTANTINESCU AURELIA LORA, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea (în prezentă suspendată din funcția de procuror), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – 17 mai 2013, inculpata Constantinescu Aurelia Lora, în calitatea sa de procuror, a pretins de la o persoană denunțătoare, prin intermediar, mai multe sume de bani, primind suma totală de 5.129 de lei și bunuri, pentru ca în schimb să își exercite influența pe care pretindea că o avea asupra unor procurori de la altă unitate de parchet și asupra unor polițiști, astfel încât să fie ameliorată situația juridică a soțului denunțătoarei. Acesta era cercetat în trei dosare penale, de către organele de poliție în legătură cu furtul unor autovehicule, respectiv de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru infracțiunea de dare de mită. În acest ultim dosar, soțul denunțătoarei a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.
La data de 15 mai 2013, inculpata Constantinescu Aurelia Lora a pretins de la persoana denunțătoare, prin intermediar,o nouă sumă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei și două cartușe de țigări în scopul menționat mai sus.
La data de 17 mai 2013, inculpata a primit de la persoana denunțătoare suma de 3.000 lei și două cartușe de țigări, procurorii anticorupție procedând la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 18 mai 2013, la cererea procurorilor, Curtea de Apel a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatei Constantinescu Aurelia Lora pe o perioadă de 29 de zile, decizie confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție la 24 mai 2013, prin respingerea recursului acesteia.

În data de 7 iunie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în recurs, cerea inculpatei de liberare provizorie sub control judiciar, dispunând punerea în libertate a acesteia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 februarie 2015