DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 aprilie 2011
Nr. 257/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupție – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați care, la data săvârșirii faptelor îndeplineau următoarele funcții:

FULGER FLORIN PAUL, director general și ulterior director tehnic al Societății Naționale „Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu” SA (SN „AIBB - AV” SA), POP LILIANA, director economic și VLĂSCEANU DORIAN, consilier juridic la aceeași societate națională, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată
CONCIU TUŞER MONICA CĂTĂLINA, șef Departament achiziții publice în cadrul SN „AIBB - AV” SA și JERNOIU EMIL, director tehnic la aceeași societate națională, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată
MLADIN ŞTEFAN, director general al Societății Naționale „Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu” SA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de neglijență în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La datele de 20 februarie 2007, respectiv 14 mai 2007, inculpații Fulger Florin Paul, Pop Liliana și Vlăsceanu Dorian, în calitate de persoane cu funcție de decizie în cadrul Societății Naționale „Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu” SA, au semnat două acte adiționale la contractul de execuție de lucrări de reparații și modernizare a suprafețelor de mișcare ale aeroportului sus-amintit, contract ce fusese încheiat cu executantul SC ROMSTRADE SRL, lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA (cu sediul în comuna Adunații Copăceni, județul Giurgiu). Astfel, prin cele două acte a fost modificată formula de actualizare a prețului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispozițiilor legale aplicabile acestui contract de achiziție publică, formulă ce a fost apoi aplicată și unor lucrări conexe suplimentare celor contractate inițial. Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societății Naționale „Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu” SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de 23.675.859,91 lei. În acest fel, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Societății Naționale „Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu” SA (cu suma de 8.443.649,19 lei), cât și bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor (cu suma de 15.232.210,72 lei).
Implicarea inculpaților Conciu Tușer Monica Cătălina și Jernoiu Emil este în legătură numai cu semnarea actului adițional din data de 20 februarie 2007, iar implicarea inculpatului Mladin Ştefan, numai în legătură cu semnarea actului adițional din 14 mai 2007.

Compania Națională „Aeroporturi București” și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii au comunicat că se constituie parte civilă în cauză în vederea recuperării prejudiciului.
În scopul recuperării prejudiciului, a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile identificate în proprietatea inculpaților Pop Liliana, Jernoiu Emil și Conciu Tușer Monica Cătălina raportat la valoarea pagubei reținute față de aceștia în cauză. Inculpații Fulger Florin Paul, Vlăsceanu Dorian și Mladin Ştefan nu au fost identificați ca deținând imobile pe teritoriul României conform evidenței de carte funciară analizată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 București.

Amintim că, alături de alte persoane, FULGER FLORIN PAUL a mai fost trimis în judecată, în calitate de director tehnic, în legătură cu un prejudiciu de peste 4 milioane euro în dauna Societății Naționale Aeroportul Internațional București – Băneasa (detalii în comunicatul nr. 209/VIII/3 din 13 august 2008).

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 832/A din 25.04.2023, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților FULGER FLORIN PAUL, POP LILIANA, VLĂSCEANU DORIAN, CONCIU TUȘER MONICA CĂTĂLINA, JERNOIU EMIL și MLADIN ȘTEFAN, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există.
Respinge ca nefondată acțiunea civilă formulată de părțile civile Ministerul Transporturilor și Compania Națională „Aeroporturi București” S.A.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE