DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 ianuarie 2011
Nr. 7/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpatul BOGATU EUGEN, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- favorizarea infractorului,
- trafic de influenţă şi
- infracţiunea de a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În prezentul dosar penal, procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpaţii Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, Chebuţiu Adrian, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC UCM Reşiţa SA şi Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Reşiţa SA, cercetaţi în stare de arest preventiv, în sarcina cărora s-au reţinut, în principal, infracţiunile de tentativă de evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la evaziune fiscală, precum şi alte infracţiuni economico-financiare (comunicatul nr. 639/VIII/3 din data de 2 decembrie 2010).
Din probele administrate până în prezent, procurorii au stabilit că în cursul lunii august 2010, SC UCM Reşiţa SA a vândut SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro. Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 213.000 euro.
În baza acestei facturi supraevaluate, în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de Said Baaklini, a solicitat restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată aferentă acestei tranzacţii în sumă de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro.
Pentru ca această operaţiune să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea în scopul de a îndepărta aceste mărfuri de pe teritoriul României. Având în vedere caracterul urgent al acestei măsuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, în cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite.
Concret, Bogatu Eugen a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea părăsirii teritoriului României în cel mai scurt timp de către mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA, în sensul angajării unui vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi a efectuării tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României.
De asemenea, Bogatu Eugen a pretins în mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, atât pentru sine cât şi pentru un operator portuar din Constanţa, în proporţii neprecizate, pentru a interveni pe lângă operatorul portuar respectiv şi pe lângă o agenţie de shipping, în scopul de a rezolva problema transportului mărfurilor. Influenţa asupra operatorului portuar rezidă din funcţia inculpatului Bogatu Eugen de preşedinte al Comisiei de acordare a licenţelor de operare în Portul Constanţa.
În plus, acesta a făcut personal intervenţii pe lângă mai multe persoane pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora.
De asemenea, Bogatu Eugen a redactat împreună cu inculpatul Said Baaklini memorii, petiţii şi adrese de protest către ANCEX, Autoritatea Naţională a Vămilor, Compania Maritimă Constanţa, Punctul de Trecere a Frontierei Constanţa, CNAPM Constanţa Sa, UMEX.
Cu toate acestea, exportul efectiv al mărfurilor a fost împiedicat de intervenţia parchetului.

Inculpatului Bogatu Eugen i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 10 ianuarie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bogatu Eugen pe o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE