IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 octombrie 2010
Nr. 573/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ZAMFIRESCU CIPRIAN CĂLIN, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, având gradul profesional de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2009, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a acceptat promisiunea unei recompense băneşti de la de la angajatul unei firme specializate în servicii de pază în scopul de a intermedia încheierea unui contract de prestări servicii de pază între o societate comercială şi firma de pază, prin traficarea influenţei rezultate din relaţiile de prietenie precum şi din poziţia sa de prim-procuror.
Ulterior încheierii acestui contract, în perioada aprilie-septembrie 2010, în baza acestei înţelegeri, Zamfirescu Ciprian Călin a primit de la reprezentantul firmei de pază suma totală de 4500 euro, în tranşe lunare.
La data de 8 septembrie 2010, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la reprezentantul firmei de pază suma de 1.000 euro, tranşa aferentă lunii august.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului în vederea confiscării şi recuperării sumei de 4.500 euro.
Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin, în zilele de 8 şi 9 septembrie 2010, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării acestuia.
La data de 9 septembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât arestarea preventivă a inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin pentru 29 de zile (comunicat nr. 351/VIII/3 din data de 10 septembrie 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).
La data de 14 septembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 9 judecători, a dispus punerea în libertate a inculpatului şi înlocuirea măsurii preventive a arestării cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Alte legături de la această informațiecomunicate-hotărâri de condamnare din
25 martie 2013