DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 martie 2024
Nr. 212/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2024, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

FILIMON BRIAN, la data faptei și în prezent primar al comunei Măureni, județul Caraș-Severin, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,

Z.I., om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2019, în contextul derulării contractului de execuție de lucrări privind „Refacere și modernizare drum comunal calamitat DC 83A Șoșdea - lim. jud. Timiș, comuna Măureni” inculpatul Filimon Brian, în calitatea de mai sus, ar fi pretins de la inculpatul Z.I., executantul lucrărilor, un procent de 5% (cca. 150.000 lei) din valoarea fără TVA a contractului, din care edilul ar fi primit suma de 100.000 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de primar pentru ca acesta să determine persoanele din subordinea sa, cu atribuții în procedura de recepție a lucrărilor și de efectuare a plăților, să favorizeze interesele omului de afaceri, în sensul de a recepționa și de a achita facturile aferente serviciilor prestate de societatea comercială a inculpatului Z.I..

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Filimon Brian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

HORĂSCU ION, aflat în stare de deținere, la data faptelor primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- luare de mită, în formă continuată,

M.I., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- dare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, între primăria comunei Prundeni și societatea administrată de omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, a fost încheiat un contract ce viza ,,Așternere covor asfaltic pe DC 101 Zăvideni – Școala Viticolă”.
În acest context, în perioada 17.09.2012 - 26.10.2016, inculpatul Horăscu Ion, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu ce derivau din dispozițiile legislației primare, în sensul că ar fi dispus și ar fi plătit, în mod nelegal, din fondurile publice către societatea aceluiași om de afaceri suma totală de 556.501 lei (fără a fi datorată, fără a avea bază legală și fără a exista documente care trebuiau să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor și executarea serviciilor).
Prin aceste demersuri primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu suma menționată mai sus, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea administrată de inculpatul M.I..
În contextul derulării contractului de mai sus dar și a altui contract încheiat anterior, ce viza ”Alimentarea cu apă potabilă în comuna Prundeni”, inculpatul Horăscu Ion ar fi primit cu titlu de mită de la același om de afaceri, în perioada 21.09.2007-22.09.2016, suma totală de 280.000 lei, ce a fost disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, dar în realitate inexistente.
Primăria comunei Prundeni s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SIMIONESCU NICU-GABRIEL, la data faptei consilier cu atribuții de control în cadrul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

Z.I.C., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În ziua de 23 august 2022, în contextul efectuării unor controale la societatea administrată de inculpatul Z.I.C., ce avea ca obiect de activitate exploatarea masei lemnoase, inculpatul Simionescu Nicu-Gabriel, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la omul de afaceri o sumă de bani în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.
Concret, banii ar fi fost remiși inculpatului Simionescu Nicu-Gabriel pentru ca acesta să nu sancționeze contravențional agentul comercial pentru necurățarea suprafețelor de teren de pe care exploatase masa lemnoasă și, implicit, să finalizeze controlul într-un mod favorabil societății administrate de inculpatul Z.I.C.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului H.C., la data faptei reprezentant al unei asociații agricole, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2020, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente (declarații, tabele, etc.), întocmite chiar de el, prin care ar fi atestat în fals îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile în cadrul schemelor de plată din sectorul agricol.
Consecința acestor demersuri ar fi fost obținerea pe nedrept de către inculpat a unor fonduri în cuantum de 281.235 lei din bugetul Uniunii Europene, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE