DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 23 februarie 2024
Nr. 198/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1190/VIII/3 din 30 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a patru inculpați, trei cetățeni români și un cetățean ucrainean, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență, contrabandă și a unor infracțiuni prevăzute de Codul Fiscal, comise în formă simplă, continuată și calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2023, cei patru inculpați ar fi promis și oferit, în mai multe rânduri, unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 euro și 200.000 euro/container cu țigări și 3 - 5 euro/kilogram de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” și a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective, fără a deține documente de proveniență a acestora. Banii respectivi ar fi urmat să fie remiși funcționarilor la scurt timp după ce containerul cu „marfă” părăsea incinta portului.
Pentru a se crea o aparență de legalitate, în documentele de transport, erau menționate mărfuri care, în trecut, au mai făcut obiectul unor importuri legale.
În contextul menționat mai sus, la data de 30 decembrie 2023, după „intrarea” în țară a unui container ce conținea 12.170.000 țigarete nefiscalizate în valoare de circa 1.500.000 euro (disimulate în acte și în container sub forma cantității de aproximativ 15 tone de limonadă), procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în autoturismul ocupat de doi dintre inculpați fiind găsiți 110.000 USD, ce ar fi reprezentat o primă tranșă din suma ce ar fi fost promisă inițial (175.000 euro) unui angajat al portului (martor în cauză).
Precizăm că, valoarea taxelor și accizelor aferente acelei cantități de țigarete, introduse ilegal în România, este în cuantum de 7.577.618 lei, sumă cu care Autoritatea Vamală Română s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, în vederea confiscării speciale și a garantării recuperării cheltuielilor judiciare avansate de stat, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui autoturism și asupra a mai multor sume de bani găsite la doi dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, Direcției de Operațiuni Speciale și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE