DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 18 decembrie 2023
Nr. 1158/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 956/VIII/3 din 05 octombrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

GEORGESCU ION, primar al orașului Mioveni, județul Argeș, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În toamna anului 2022, inculpatul Georgescu Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat de la o persoană (martor în cauză) promisiunea remiterii sumei de 30.000 euro, din care ar fi primit, în luna decembrie 2022, o primă tranșă de 10.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Spitalului Orășenesc Mioveni, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a martorului pe un post de medic. Restul banilor urmau să fie remiși primarului, conform înțelegerii, după încadrarea efectivă a persoanei respective în unitatea medicală.
Deoarece inculpatul nu ar fi reușit să-și țină „promisiunea” făcută martorului, acesta din urmă i-ar fi cerut edilului să-i restituie suma de 10.000 euro remisă anterior.
În acest context, la data de 04 octombrie 2023, în sediul primăriei orașului Mioveni, inculpatul Georgescu Ion ar fi remis martorului suma de bani menționată mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii.

În cauză, a fost efectuată o investigație financiară având ca obiect un imobil situat în orașul Mioveni, județul Argeș, ce aparține inculpatului Georgescu Ion, ocazie cu care s-ar fi constatat o disproporție vădită între veniturile declarate ale familiei inculpatului și valoarea de 317.613 euro a imobilului construit.
Având în vedere cele de mai sus, existând suspiciunea că imobilul respectiv ar fi fost edificat și cu sume de bani ce provin din săvârșirea unor activități nelegale, procurorii anticorupție au dispus, asupra imobilului respectiv, măsura asigurătorie a sechestrului în vederea confiscării extinse.
De asemenea, în cauză a mai fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 10.000 euro, ridicată în data 04 octombrie 2023 de către organele de urmărire penală, în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:

DAN ADRIAN ROMEO, la data faptelor comisar de poliție, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Secția nr. 4 Poliție Rurală Ianca, (în intervalul 01.01.2022-31.12.2022 fiind împuternicit șef al aceleiași secții de poliție), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă,
- fals în declarații, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2021 - septembrie 2023, inculpatul Dan Adrian Romeo, în calitatea menționată mai sus, în scopul obținerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, constând în activități de închiriere în regim hotelier a unui apartament pe care acesta îl deținea pe litoralul românesc, activitate incompatibilă cu funcția deținută, respectiv cu statutul polițistului.
În perioada 12.04.2017-23.05.2023, cu prilejul întocmirii declarațiilor de avere, inculpatul Dan Adrian Romeo, în aceeași calitate, a omis, în mod deliberat, să menționeze deținerea unor autovehicule de lux, veniturile obținute din vânzarea acestora, veniturile obținute din tranzacționarea/conversia în monedă fiduciară a unor criptomonede dar și veniturile din închirierea apartamentului amintit mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2020, în contextul solicitării unui sprijin financiar acordat sectorului apicol, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (cerere de plată, facturi etc.), obținând ulterior pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 12.869 lei.
În aceeași manieră ar fi procedat inculpatul și in anul 2021, dar cererea acestuia a fost refuzată la plată.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului OSTROVAN CONSTANTIN, inspector vamal superior în cadrul Direcției Vamale Iași – Biroul Vamal Siret, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26.08.2017, inculpatul Ostrovan Constantin, în calitate de inspector vamal superior în cadrul Biroului Vamal Siret, ar fi folosit documente false pentru a confirma (atât în sistemul informatic vamal, cât și pe suport de hârtie) ieșirea din România (și, implicit, din spațiul vamal comun) a unui transport de tutun prelucrat (de narghilea/tutun pipă apă), cu consecința diminuării ilegale a resurselor/veniturilor ce trebuiau virate bugetul general al Uniunii Europene, reprezentate de taxe vamale în valoare totală de 37.839,47 lei.
În concret, inculpatul Ostrovan Constantin ar fi atestat și prezentat în Registrele vamale de evidentă a mărfurilor la ieșire (Registre export), în mod nereal, că produsele din tutun aferente acestui tranzit s-ar fi prezentat în Vama Siret și că tranzitul respectă procedurile vamale legale, și apoi, pe baza acestor constatări nereale, ar fi procedat la eliberarea din starea de tranzit vamal a mărfurilor declarate în tranzit, în condițiile în care, în realitate, mărfurile în cauză nu ar fi părăsit niciodată spațiul comunitar, iar mijlocul de transport prezentat în Vama Siret ar fi conținut alte mărfuri.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile ce aparțin inculpatului.
În cauză, Autoritatea Vamală Română – Direcția Regională Vamală Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată
în stare de libertate a inculpaților:
NISTOR GHEORGHIȚĂ, la data faptei director al Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
SĂNĂTESCU ANDREIA-IRINA, la data faptei educator în cadrul unei grădinițe din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,
Și sub control judiciar a inculpatei
ARITON ANCA la data faptei director al aceleiași grădinițe din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 28 august 2023, inculpatul Nistor Gheorghiță, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, prin intermediul inculpatei Ariton Anca, de la inculpata Sănătescu Andreia-Irina suma de 300 euro, pentru a asigura transferul fiului acesteia din urmă de la un colegiu tehnic la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, pe care-l conducea.
Suma de bani menționată mai sus ar fi fost primită de inculpatul Nistor Gheorghiță în timp ce se afla pe holul aceleiași instituții de învățământ.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptei reprezentant legal al Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc, județul Neamț, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc, județul Neamț, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2017-2019, inculpatul, reprezentant legal al Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente (tabele centralizatoare) în care ar fi fost consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată.
La datele depunerii celor trei cereri de plată, o parte dintre persoanele înscrise în centralizatoarele susmenționate nu ar fi fost membri ai Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc și nu și-ar fi exprimat acordul privind depunerea cererilor de plată la APIA. În realitate, Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc, în perioada menționată, ar fi avut doar șase membri și nu ar fi îndeplinit una dintre condițiile de eligibilitate (nu a asigurat încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha) necesară pentru obținerea fondurilor.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.835.631 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1104/VIII/3 din 15 decembrie 2022, privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Suceava, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 25.10.2018-21.12.2018, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, cunoscând că sumele de bani puse la dispoziție de către Obreja Radu Ionuț, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, provin din comiterea de către acesta a infracțiunilor de corupție (luare de mită și trafic de influență) în legătură cu promovarea examenelor teoretice și practice pentru obținerea permiselor de conducere, inculpatul ar fi ascuns natura ilicită a sumelor de bani și ar fi disimulat adevăratul proprietar al bunurilor, prin încheierea de acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziționat pe numele său, dar pentru numitul Obreja Radu-Ionuț (proprietarul real), un număr de 17 spații situate în cadrul unei Policlinici din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1000 mp pe care este edificată o construcție de 74 mp situat într-o comună din județul Suceava.
În perioada ianuarie-noiembrie 2020, cunoscând că sumele de bani puse la dispoziție proveneau din comiterea de către Obreja Radu Ionuț a infracțiunilor de corupție menționate anterior, inculpatul ar fi ascuns și disimulat natura ilicită a mai multor sume de bani, i-ar fi schimbat în valută și ar fi deținut la domiciliul său sumele de 650.000 euro și 246.500 lei.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra următoarelor bunuri imobile și mobile, ce aparțin inculpatului:
- 17 spații situate în cadrul unei Policlinici din municipiul Suceava;
- un teren în suprafață de 1000 mp pe care este edificată o construcție de 74 mp situat într-o comună din județul Suceava (în valoare de aproximativ 40.000 euro);
- sumele de 650.000 euro și 245.000 lei, ridicate în baza procesului verbal de percheziție imobiliară din data de 26.11.2020,
- sumei de 146.348,30 lei, drept sume de bani obținute din exploatarea bunurilor supuse confiscării, sumă consemnată în contul ANABI pe numele inculpatului;
- sumei de 11.800 lei drept sume de bani obținute din exploatarea bunurilor supuse confiscării, sumă consemnată pe numele inculpatului la bancă.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în condițiile stabilite de instanța de judecată.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Suceava cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei CABRANCEA IULIA - CRISTINA, la data faptei inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 03.09.2021, inculpata Cabrancea Iulia - Cristina ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 200 de euro și alte bunuri materiale, pentru a-i facilita soției martorului obținerea unei note de trecere la concursul organizat pentru ocuparea posturilor rămase vacante în cadrul unităților de învățământ din jud. Constanța, sesiunea septembrie 2021.
În schimbul banilor și bunurilor primite, în data de 07.09.2021 inculpata Cabrancea Iulia Cristina ar fi solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații a concursului amintit anterior, să acorde notă de trecere persoanei respective, fapt ce i-ar fi permis acesteia din urmă obținerea unui post de învățător în cadrul unui liceu tehnologic din județul Constanța.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv aceea de inspector școlar.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în condițiile stabilite de instanță.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE