increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 decembrie 2023
Nr. 1132/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 936/VIII/3 din 18 septembrie 2023 și 938/VIII/3 din 19 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată:

În stare de arest preventiv a inculpaților:

PLUTĂ CRISTIAN, la data faptelor director general respectiv director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită, (trei fapte),
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

S.S. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la luare de mită,
- dare de mită,
- complicitate la luare de mită,
- complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

și sub control judiciar a inculpaților:

B.K.E., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită și

ION CRISTIAN, la data faptei consilier al directorului general al A.S.S.M.B., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

CRISTESCU GEORGE-MIREL, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare și

D.A.P., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În prezența apărătorilor aleși, acești ultimi doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
- 2 ani și 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

1. În luna aprilie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitate de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit de la inculpatul S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfășurare a execuției unor contracte încheiate de instituția pe care o conducea cu două societăți comerciale și plata la timp a facturilor.
La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..
În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

2. În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

3. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la inculpații Plută Cristian și S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în stațiunea Eforie Nord, ce aparține inculpatului S.S.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă de la inculpatul Plută Cristian a sumei de 192.335 lei și de la inculpatul S.S. a imobilului menționat anterior.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE