DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 07 noiembrie 2023
Nr. 1020/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- RÎMBU VASILE, la data faptei manager suspendat al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- MAMCIUC DANA – MIHAELA, la data faptei șefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii martie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost înregistrat un dosar penal, ce avea ca obiect săvârșirea infracțiunilor de “zădărnicirea combaterii bolilor” și „abuz în serviciu” ce ar fi fost comise de presupuse persoane din conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, printre care și managerul Rîmbu Vasile.
În cursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au formulat mai multe adrese către Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin care au solicitat relații cu privire la aspectele care făceau obiectul cercetărilor.
În acest context, la data de 01 mai 2020, inculpata Mamciuc Dana-Mihaela, la solicitarea inculpatului Rîmbu Vasile și în scopul de a-i asigura acestuia din urmă posibilitatea a-și pregăti o strategie de apărare în vederea evitării atragerii răspunderii penale, i-ar fi transmis, printr-un intermediar, informații nedestinate publicității în posesia cărora ar fi intrat în calitate de șefă a Serviciului Juridic din cadrul unității medicale respective.
Concret, inculpata i-ar fi transmis managerului, suspendat în acea perioadă, conținutul adreselor formulate de procurori, natura documentelor solicitate, precum și date cu privire la poziția exprimată de directorul medical al spitalului, în cuprinsul unui înscris destinat exclusiv organelor de urmărire penală, în care ar fi făcut referiri la persoana numitului Rîmbu Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.



2. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 702/VIII/3 din 19 iulie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei:

AURELIAN RODICA, la data faptei șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare sub forma participației improprii la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată,
- uz de fals, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză au fost cercetate aspecte referitoare la săvârșirea unor presupuse infracțiuni de către persoane din conducerea primăriei municipiului Timișoara în legătură cu modalitatea de organizare a unor concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât și pentru posturi de execuție, în luna decembrie 2015 și în perioada 2018 - 2019.
În contextul menționat mai sus, inculpata Aurelian Rodica, în calitate de șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 20 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte. În lucrările respective răspunsurile corecte ar fi fost trecute atât de inculpată cât și de alte trei subordonate (două dintre ele au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției).
Urmarea acestor demersuri ar fi fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile și ulterior, prin dispozițiile primarului municipiului Timișoara, care ar fi acționat fără vinovăție, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv etc.

În prezența apărătorului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- trei ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Timiș.




3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, la data faptei reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

Asociația Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig, județul Neamț, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2016-2020, inculpatul, reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente (tabele centralizatoare) în care ar fi fost consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată.
În realitate, la datele depunerii celor cinci cereri de plată, o parte dintre persoanele înscrise în centralizatoarele susmenționate nu ar fi fost membri ai Asociației Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig și nu și-ar fi exprimat acordul privind depunerea cererilor de plată la APIA de către Asociație. În aceste condiții, Asociația Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig nu ar fi îndeplinit una dintre condițiile de eligibilitate (nu ar fi asigurat încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha) necesară pentru obținerea fondurilor.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.125.910 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ZOTA OVIDIU, agent agricol în cadrul primăriei comunei Dealu Morii, județul Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2015-2020, inculpatul Zota Ovidiu, în calitatea menționată mai sus, ar fi emis pe numele altei persoane mai multe adeverințe (în care au fost consemnate date false) pe care, aceasta din urmă, le-ar fi depus ulterior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăți pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.095 lei, sumă de bani ce a fost restituită în totalitate de către persoana respectivă Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Anterior, în cauză, între procurorii anticorupție și alte două persoane (una dintre ele fiind beneficiara fondurilor nerambursabile) au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind stabilită o pedeapsă de un an și patru luni închisoare cu suspendarea executării acesteia pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.




5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 16 ianuarie 2017, inculpata ar fi încheiat și semnat un contract de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale privind proiectul „Înființare atelier de tricotat și croșetat în comuna Șimian, județul Mehedinți”, care prevedea acordarea, în 2 tranșe, a unei finanțări de 70.000 de euro (echivalentul a maxim 317.730 lei) pentru ca, în esență, beneficiarul să achiziționeze un teren, să edifice pe acesta o construcție, pe care să o doteze ca atelier în care să își desfășoare activitatea asumată în proiect și să comercializeze produsele realizate.
La data de 15 februarie 2017, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ar fi virat către inculpată prima tranșă a finanțării, respectiv 222.411 lei, reprezentând 70% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil.
În contextul menționat mai sus, inculpata nu ar fi realizat niciun demers pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute în contractul de finanțare, aceasta asumându-și angajamente exclusiv pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în vederea primirii sprijinului financiar nerambursabil, iar toți banii primiți din prima tranșă fiind retrași și folosiți de inculpată fără a putea indica o dovadă concretă privind realizarea în vreun fel a activităților asumate în calitate de beneficiar al finanțării.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 222.411 lei reprezentând întreaga valoare a finanțării nerambursabile acordată beneficiarului la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării tranșei I și până la data plății efective, conform Codului de Procedură Fiscală.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mehedinți.




6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului ABAGIU CICERON, la data faptei brancardier în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, jud. Dolj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2021 – februarie 2022, inculpatul Abagiu Ciceron ar fi pretins suma totală de 22.500 euro, de la cinci persoane diferite, ulterior primind de la acestea sumele totale de 12.500 euro și 30.000 lei, pentru a interveni pe lângă medici și/sau funcționari cu atribuții manageriale din cadrul unor unități spitalicești aflate pe raza județului Dolj, prevalându-se de o presupusă influență pe lângă aceștia, în scopul favorizării angajării acelor persoane ori a unor membri de familie ai acestora în domeniul medical.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra bunurilor imobile şi mobile (atât a bunurilor prezente cât și a bunurilor viitoare), aparţinând inculpatului Abagiu Ciceron, respectiv asupra sumei de 400 de lei, ridicată cu ocazia surprinderii în flagrant a inculpatului, până la concurența sumelor de 12.500 de euro și 30.000 lei.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de doi ani și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mehedinți cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.






BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 decembrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 februarie 2024
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 februarie 2024