DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 15 septembrie 2023
Nr. 934/VIII/3

COMUNICAT


La invitația ministrului Justiției, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a participat, vineri, 15 septembrie, la dialogul semestrial pe tema priorităților sistemului de justiție și a Raportului privind statul de drept organizat de Ministerul Justiției.
În cadrul intervenției sale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a subliniat importanța ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România ca fiind un semn de recunoaștere a progreselor realizate și un simbol al maturizării instituționale la nivelul întregului stat român.
”MCV a fost implementat la data aderării României la Uniunea Europeană în 2007, cu scopul de a monitoriza și încuraja reformele în domeniile justiției și luptei împotriva corupției. De-a lungul anilor, Direcția Națională Anticorupție a fost un actor cheie în acest proces, având inclusiv un rol de vector de imagine pe acest subiect, cu activitatea de combatere a corupției la nivel înalt ocupând prim-planul.
Drumul până în acest punct a fost unul dificil, presărat cu incertitudini și provocări. Cu toate acestea, prin efortul susținut al personalului Direcției Naționale Anticorupție, prin profesionalism și dăruire, am reușit să creăm un cadru de încredere nu doar în ochii cetățenilor, dar și în cei ai instituțiilor europene.
Este important să subliniem că ridicarea MCV nu înseamnă că misiunea noastră s-a încheiat. Dimpotrivă, acesta este un nou început, un semnal că trebuie să continuăm cu și mai multă determinare. Uniunea Europeană ne-a dat un vot de încredere, iar acum este responsabilitatea noastră să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor.
În acest sens, eșecul nu este o opțiune, mai ales în contextul implementării noului Mecanism privind Statul de Drept la nivelul Uniunii Europene. Acest nou mecanism vine să întărească și să extindă evaluarea și monitorizarea statului de drept în toate statele membre, nu doar în România. Acesta subliniază faptul că statul de drept este o responsabilitate comună și reprezintă fundamentul pe care se construiește orice democrație sănătoasă.”, a declarat Marius Voineag.
În acest context, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a pus accentul pe importanța continuării și consolidării reformelor în justiție și a luptei împotriva corupției atât pentru îndeplinirea standardelor create în cadrul noului Mecanism european privind Statul de Drept, dar și pentru a permite României să-și valorifice cu adevărat potențialul economic și uman.
„Am crezut mereu în ideea că pentru a ne atinge obiectivele, trebuie să vedem lucrurile la nivel macro și să fim capabili să acționăm la nivel micro. Atingerea potențialului real al țării noastre este strâns legată inclusiv de modul în care reușim să limităm utilizarea resurselor statului în interes personal de către cei tentați să o facă. Din acest punct de vedere, Direcția Națională Anticorupție și sistemul de justiție, reprezintă un ultim filtru, o plasă de siguranță pentru societate. Dar acest rol critic în ansamblul sistemului democratic, rol care a fost evident în procesul de monitorizare MCV și care a generat inclusiv necesitatea de a produce rezultate palpabile în lupta cu corupția, vine și cu responsabilitatea de a ne asigura că munca noastră are cel mai înalt nivel de calitate posibil.
Statul român a investit resurse considerabile în dezvoltarea instituțională în zona de combatere a corupției, și nu putem să ne raportăm decât la un standard foarte înalt de performanță instituțională.
Dincolo de responsabilitățile în fața autorităților europene, rolul nostru fundamental, este de a ne asigura că generațiile viitoare se vor bucura de o țară care le asigură cadrul pentru valorificarea integrală a potențialului lor.
Vă pot spune că, de-a lungul activității mele în serviciu public, adevăratul contract social, cel dintre generații, pentru mine a reprezentat în permanență o sursă inepuizabilă de motivație.
A existat mult timp percepția că, fără presiune externă, statul român nu poate performa. Cu toate că există mereu loc de reformă și de creștere, cred că am atins un nivel de maturitate instituțională în care fiecare își înțelege mult mai clar rolul și responsabilitățile, iar următorul pas semnificativ în față va fi realizat prin transmiterea unei culturi organizaționale orientate către performanță, și crearea unor instituții robuste, mai puțin dependente de leadership.
Împreună, am arătat că România este dedicată valorilor europene și că poate fi un model în regiune și în întreaga Uniune. Țin să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au contribuit la această performanță și vreau să transmit un mesaj de sprijin total pentru continuarea cu și mai multă energie a luptei împotriva corupției”, a adăugat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție.






BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE