DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


Sinteză condamnări iunie, iulie și august 2023


În lunile iunie, iulie și august 2023, în dosarele de corupție instrumentate de D.N.A. au fost condamnați 97 inculpați prin 45 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fraudarea fondurilor europene etc.
Pedepsele dispuse de judecători față de cei 97 inculpați variază între 5 ani și 4 luni închisoare și un an cu amânarea aplicării pedepsei.
Printre cei condamnați definitiv se află: un fost deputat, un director general al unei companii naționale, doi directori din cadrul unor autorități publice centrale, un avocat, un comandant de detașament jandarmi (ofițer superior), 10 funcționari publici din cadrul unor autorități publice centrale și locale.

Detalii se regăsesc pe pagina de Internet, la adresa www.pna.ro , secțiunea „Comunicate – hotărâri definitive de condamnare”.

Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunțarea deciziilor și transmiterea acestor decizii de către instanțele de judecată, fără motivarea acestora, în format electronic, se înregistrează o anumită diferență de timp, D.N.A. a decis publicarea unor informări cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă.

În acest fel, D.N.A. răspunde cerinței de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupție, inclusiv asupra finalității dosarelor trimise spre judecare.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.