DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 669 din 30.06.2023, Curtea de Apel Timișoara a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul G.A.T., administrator al SC CONGELATE PESVINA IMPEX SRL, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
2. Condamnă pe inculpații F.L. și C.V. la câte o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
3. Condamnă pe inculpata SC CONGELATE PESVINA IMPEX SRL la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 36.000 lei și pedeapsa complementară constând în interzicerea dreptului a participa la procedurile de achiziții publice pentru o perioadă de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În cazul celor patru inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații G.A.T., F.L. și C.V. vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, primul la Primăria Orașului Băile Herculane sau Primăria Comunei Mehadia, al doilea la Primăria Zătreni sau Primăria Bălcești, iar ultimul la Direcția Gestionare Servicii Publice Constanța, Primăria Constanța sau la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Constanța.
Obligă cei patru inculpați, în solidar la plata către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a sumei de 1.513.385 lei, reprezentând finanțare nerambursabilă obținută pe nedrept, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data efectuării fiecărei plăți și până la data achitării plății integrale a debitului principal, conform Codului de procedură fiscală.
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate.
Dispune ca în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă, o copie a prezentei hotărâri să se comunice Administrației Județene a Finanțelor Publice Caraș-Severin, în vederea înscrierii în cazierul fiscal.
Dispune ca la rămânerea definitivă, o copie a prezentei hotărâri să se comunice Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Obligă pe fiecare dintre cei patru inculpați la plata sumei de câte 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă inculpata SC Congelate Pesvina Impex SRL să plătească 500 de lei cheltuieli judiciare către stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție la data de 18 august 2020, vezi comunicatul nr. 534/VIII/3 din data de 07 septembrie 2020 (comunicatul nr. 3).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 septembrie 2020