DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 08 iunie 2023
Nr. 642/VIII/3

Buletin de presă


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
BOȘCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, la data faptelor primar al municipiului Buzău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2013, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispoziții ale legislației primare, în sensul că ar fi încheiat cu două cluburi sportive câte un contract de asociere și mai multe acte adiționale și, ulterior, ar fi dispus către acestea efectuarea de la bugetul local a unor plăți în valoare totală de 3.361.700 lei, în condițiile în care acele structuri sportive nu îndeplineau condițiile legale pentru obținerea finanțării.
Prin demersurile arătate mai sus, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a cauzat primăriei municipiului Buzău un prejudiciu în valoare totală de 3.361.700 lei, sumă ce constituie totodată un folos material necuvenit pentru cele două cluburi sportive.

Primăria municipiului Buzău a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Buzău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu.



2. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

LUNGU VIOREL, la data faptei inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,
Plt. maj. GÎRGEL DANIEL-ALIN, la data faptelor subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată,
Trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2019, în contextul unui control tematic, inculpatul Lungu Viorel, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, ar fi identificat pe șantierul unei societăți comerciale un cetățean din Republica Moldova ce desfășura activități lucrative în cadrul societății, fără a avea un contract de muncă.
Ulterior, inculpatul Lungu Viorel ar fi pretins și, la data de 21 august 2019, ar fi primit de la inculpatul plt. maj. Gîrgel Daniel-Alin, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj și administrator împuternicit al societății comerciale unde se efectuase anterior controlul, un panou solar pentru prepararea apei calde menajere, acesta din urmă asigurându-i totodată și montajul.
Bunul respectiv ar fi fost pretins și primit pentru ca inculpatul Lungu Viorel să nu constate nerespectarea legislației aplicabile în domeniul relațiilor de muncă și evidență a salariaților și să nu aplice sancțiunile prevăzute de lege.
În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul plt. maj. Gîrgel Daniel-Alin, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați persoane fizice, ar fi întocmit în fals un înscris sub semnătură privată, pe care l-ar fi prezentat comisiei constituită la nivelul Serviciului pentru Imigrări a județului Dolj şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, ca document justificativ a prezenței și desfășurării unor activități lucrative a cetățeanului Republicii Moldova pe șantierul organizat de societatea comercială.
În cauză nu au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a cinci inculpați (patru persoane fizice fără calitate specială și S.C. ILPROMAR CONSTRUCT S.R.L.), în sarcina cărora s-a reținut comiterea, în forma autoratului și a complicității, a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și uz de fals, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 22.05.2017-03.12.2019, în contextul implementării proiectului „Bază de agrement în comuna Lungești, județul Vâlcea” (ce privea realizarea unei piscine acoperite cu suprafața de (6x12) mp și a unei săli de sport de 36,98 mp), unul dintre inculpați, în calitate de administrator de fapt al S.C. ILPROMAR CONSTRUCT S.R.L., beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi semnat și depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) - Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova, mai multe documente false din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute de acestea sunt corecte și corespund realității.
Prin demersurile de mai sus ar fi fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 833.124 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.500.389 de lei, reprezentând finanțare nerambursabilă, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată până la data plății efective, conform Codului de procedură fiscală.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și instigare la fals informatic formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii februarie 2021, inculpatul ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Sibiu mai multe documente în care erau consemnate date false (referitoare la numărul de ovine) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, declarând că ar deține în cadrul exploatației un număr de 120 de ovine, în condițiile în care, la acel moment, în exploatație ar fi existat doar 26 de ovine.
În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul ar fi instigat un medic veterinar care ar fi modificat, în baza de date (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA) numărul animalelor deținute în exploatația acestuia.
Aceste demersuri ar fi fost făcute pe de o parte în scopul de a reține pe nedrept avansul în cuantum de 52.402 lei primit în data de 09.05.2018, iar pe de altă parte pentru a obține pe nedrept suma de 17.469 lei, obiect al cererii de plată, tranșa II.
Ulterior, în cursul urmăririi penale, inculpatul a achitat prejudiciul reținut în sarcina sa.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.970 lei reprezentând dobânda aferentă debitului principal achitat.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Sibiu.



5. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

Mr. (r) GORUN ROMI, la data faptelor comandant al Detașamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată,
Plt. adj. (r) LEU MARINACHE și Plt. adj. (r) OLTEANU IONUȚ, la data faptelor comandanți de grupă în cadrul aceluiași Detașament, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:
În perioada iulie – septembrie 2022, la diferite intervale de timp, inculpatul mr. (r) Gorun Romi și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, pe de o parte ar fi absentat de la programul de lucru pentru a desfășura activități circumscrise obiectului de activitate al societății comerciale deținute de soția sa, iar pe de altă parte ar fi dispus ca cei doi subofițeri, plt. adj. (r) Leu Marinache și plt. adj. (r) Olteanu Ionuț, în timpul programului de lucru, să desfășoare diferite activități în cadrul aceleiași societăți comerciale menționate ori în interesul personal al inculpatului.
Aceste acțiuni ar fi avut drept urmare vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, constând în producerea unei pagube materiale, reprezentând totalul sumelor de bani încasate pe nedrept, cu titlu de drepturi salariale de către cei trei inculpați.
Pe parcursul urmăririi penale, prejudiciul produs în dauna Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, a fost acoperit integral în mod voluntar de către cei trei inculpați.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- pentru inculpatul mr. (r) Gorun Romi o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an și 10 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- pentru inculpații plt. adj. (r) Leu Marinache și plt. adj. (r) Olteanu Ionuț câte o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 10 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar București.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2018, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce conțineau date nereale (tabele centralizatoare, contracte de arendă, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 296.361 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele săvârșite în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2017, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul „Crearea de activități noi neagricole în cadrul PFA C. N. în domeniul design specializat”, inculpata ar fi depus la Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Teleorman, mai multe documente (12 facturi fiscale și patru centralizatoare semnate și ștampilate de aceasta), care aveau inserate în cuprinsul lor mențiuni necorespunzătoare realității.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 226.950 lei, debit ce a fost restituit în totalitate de către inculpată Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 (doi) ani și 3 (trei) luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Olt.



Actualizare (16.02.2024):

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului ANDRONACHE RADU, comisar șef de poliție în cadrul Direcției Generale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În perioada aprilie - mai 2021, inculpatul Andronache Radu, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, pentru sine, de la o persoană (martor în cauză) suma de 10.000 euro din care a primit efectiv suma de 2.000 de euro, pentru a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra mai multor persoane cu putere de decizie de la București, din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște în vederea angajării persoanei respective și ulterior definitivării pe postul de asistent medical la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița.
2. Într-un context asemănător, în perioada aprilie - mai 2021 – iunie 2022, inculpatul Andronache Radu ar fi pretins, pentru sine, de la același martor suma de 10.000 euro din care ar fi primit efectiv, în trei tranșe, suma de 8.000 euro, pentru a „rezolva” angajarea definitivă a soției martorului pe un post de asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.
Precizăm că, ambele „promisiuni” ale inculpatului s-ar fi materializat prin angajarea celor două persoane în unitățile medicale menționate mai sus.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
În prezența avocatului, inculpatul Andronache Radu a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Dâmbovița.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 iulie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 iulie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 decembrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 octombrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 ianuarie 2024