DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 379 din 21.03.2023, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul PAVEL NICOLAE, la data faptei primar al comunei Tătăranu, jud. Vrancea, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul V.V. la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Asociația comunală a crescătorilor de taurine Tătăranu și Ș.G., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă pe inculpații Asociația Comunală a Crescătorilor de Taurine Tătăranu, Ș.G. și Pavel Nicolae în solidar, la plata către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a următoarelor sume:
- 147.212,64 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate potrivit Codului de procedură fiscală, de la data efectuării fiecărei plăți, până la data achitării integrale a debitului principal - pentru campania 2011;
- 182.124,43 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate potrivit Codului de procedură fiscală, de la data efectuării fiecărei plăți, până la data achitării integrale a debitului principal - pentru campania 2012.
Obligă pe inculpații Asociația Comunală a Crescătorilor de Taurine Tătăranu și Ș.G., în solidar, la plata către partea civilă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a următoarelor sume:
- 195.150,92 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate potrivit Codului de procedură fiscală, de la data efectuării fiecărei plăți, până la data achitării integrale a debitului principal - pentru campania 2013;
- 203.731,08 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate potrivit Codului de procedură fiscală, de la data efectuării fiecărei plăți, până la data achitării integrale a debitului principal - pentru campania 2014.
Constată acoperit prin plata, de către inculpatul V.V., prejudiciul în cuantum de 127.088,69 lei, aferent campaniei din anul 2015.
Dispune virarea către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a sumelor de bani (127.088,69 lei și dobânda aferentă) aflate în subcontul, respectiv în contul deschis la UniCredit Bank de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, pe numele inculpatului V.V.
Dispune anularea înscrisurilor falsificate.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Pavel Nicolae și V.V. să plătească suma de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați la data de 07 iunie 2016, vezi comunicatul nr. 782/VIII/3 din data de 09 iunie 2016 (comunicatul nr. 14).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 14 ianuarie 2020