DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 106/A din 13.03.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MUNTEAN PETRU SORIN, la data faptelor inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a exercita profesia de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la dare de mită.
Condamnă pe inculpatul BOȚ IULIAN la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a fi administrator la o societate comercială, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și cumpărare de influență.
Condamnă pe inculpatul BÎLC MARIN, la data faptei avocat în cadrul Baroului Timiș la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a exercita profesia de avocat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la dare de mită.
Condamnă pe inculpatul PAVEL DUMITRU, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a exercita profesia de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență și instigare la dare de mită.
În cazul inculpaților Boț Iulian, Bîlc Marin, Pavel Dumitru, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Bejan Petrea, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune achitarea inculpatului Toader Constantin Nicolae, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât există o cauză justificativă sau de neimputabilitate.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Pavel Dumitru va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei comunei Săcălaz sau în cadrul Regiei Autonome de Transport Timișoara.
Obligă pe inculpatul Boț Iulian, la plata către partea civilă, A.NA.F. – D.G.R.F.P. Timișoara, a sumei de 3.651.799,04 lei, la care se adaugă accesoriile aferente, care se vor calcula până la data achitării obligațiilor principale.
Dispune confiscarea următoarelor sume de bani:
- de la inculpatul Muntean Petru Sorin a sumei de 7.000 euro echivalent în lei;
- de la inculpatul Pavel Dumitru a sumei de 9.000 euro echivalent în lei;
- de la inculpatul Bîlc Marin a sumei de 7.000 euro echivalent în lei;
- de la inculpatul Boț Iulian a sumei de 3.500 euro echivalent în lei predată de către colaboratorul cu identitate reală organelor de urmărire penală, sumă totală remisă de inculpatul Boț Iulian în timp ce colaboratorul a fost autorizat de procuror;
- a sumei de 2.000 euro echivalent în lei pe care inculpatul Bîlc Marin i-a primit de la inculpatul Boț Iulian pentru contabil, cât și a sumei de 500 euro - echivalentul în lei pe care inculpatul Bîlc Marin i-a primit cu titlu de mită de la inculpatul Boț Iulian pentru un traducător,
sume ce reprezintă folosul obținut de către inculpați ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de corupție.
Dispune anularea documentelor ori declarațiilor false sau cu date inexacte.
Dispune comunicarea către Oficiul Național al Registrului Comerțului a unei copii legalizate de pe prezenta hotărâre în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive.
Obligă pe inculpatul Muntean Petru Sorin să plătească suma de 12.000 lei, pe inculpatul Pavel Dumitru să plătească suma de 11.000 lei, pe inculpatul Bîlc Marin să plătească suma de 16.000 lei, pe inculpatul Boț Iulian să plătească suma de 11.000 lei și pe inculpatul Bejan Petrea să plătească suma de 2.500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare față de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara la data de 28 februarie 2018, vezi comunicatul nr. 214/VIII/3 din data de 13 martie 2018.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 13 martie 2018