DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 aprilie 2023
Nr. 380/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
RUS MIRCEA – ION, comisar șef de poliție, la data faptei Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

La data de 28 iulie 2018, inculpatul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut presiuni asupra a trei agenți de poliție din subordine, pentru ca aceștia să nu sancționeze contravențional un conducător auto pentru depășirea limitei legale de viteză și efectuarea unei depășiri pe linia continuă.
Deoarece agenții de poliție nu au cedat la presiunile șefului lor și au procedat la sancționarea conducătorului auto, inculpatul Rus Mircea Ion ar fi dispus declanșarea unor verificări de către lucrătorii Biroului Control Intern asupra celor trei polițiști.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului

APETROAIE MIHAI, la data faptelor ofițer de poliție la Poliția orașului Vicovu de Sus, județul Suceava, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
- fals intelectual (două fapte),
- uz de fals,

și în stare de libertate, a inculpatului

DASCĂLU DUMITRU, la data faptelor agent șef principal de poliție și șef al Postului de Poliție din comuna Straja, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
- complicitate la fals intelectual
- efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

I. La data de 13 octombrie 2020, un cetățean a sesizat telefonic Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 cu privire la faptul că inculpatul Dascălu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, aflat în timpul serviciului, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice, ar fi condus autoturismul de serviciu pe raza de competență a orașului Vicovu de Sus, județul Suceava.
În acest context, inculpatul Apetroaie Mihai, în calitatea menționată mai sus, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, prin aceea că în loc să se deplaseze la fața locului pentru a-l surprinde în flagrant, fie conducând autospeciala de poliție sub influența băuturilor alcoolice, fie în timp ce consuma băuturi alcoolice în timpul serviciului, l-ar fi așteptat pe agent să vină la sediul Poliției orașului Vicovu de Sus, unde a procedat la disimularea testării acestuia cu aparatul etilotest.
Concret, ofițerul de poliție l-ar fi ajutat pe inculpatul Dascălu Dumitru să se sustragă de la prelevarea de mostre biologice prin faptul că ar fi testat o altă persoană cu aparatul etilotest, rezultatul alcoolemiei fiind “zero”.
Ulterior, această valoare măsurată în condițiile de mai sus ar fi fost menționată în documentele care au stat la baza închiderii fișei de intervenție deschisă ca urmare a apelului telefonic la 112, amintit anterior.

II. La data de 27 aprilie 2021, inculpatul Apetroaie Mihai, în calitatea menționată mai sus, cu prilejul desfășurării activităților de serviciu legate de monitorizarea persoanelor aflate în carantină, nu ar fi efectuat activitățile legale impuse de constatarea faptului că o anumită persoană încălcase condițiile carantinei la domiciliu impuse de Direcția de Sănătate Publică Satu-Mare, în contextul pandemiei de Covid-19.
Concret, ofițerul de poliție ar fi consemnat în “Fișa de monitorizare a persoanelor aflate în carantină/izolare”, contrar adevărului, faptul că persoana respectivă s-ar fi aflat la domiciliu în condițiile în care aceasta, în realitate, s-ar fi aflat pe raza municipiului Rădăuți. Mai mult, inculpatul ar fi vorbit cu persoana respectivă la telefon și chiar ar fi sfătuit-o în ce interval de timp poate lipsi de la domiciliu, astfel încât să nu fie depistată de colegii săi, care urmau să facă verificările.

III. În perioada 10 decembrie 2020 – 14 iunie 2021, inculpatul Dascălu Dumitru, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția pe care o ocupa, respectiv aceea de șef al Postului de Poliție al comunei Straja, ar fi negociat și încheiat, în numele unei rude, un număr de 34 de polițe de asigurare de bunuri imobile și mobile.

În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2003-2012, inculpata Enache Marcela, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi contrasemnat pentru legalitate un număr de șapte Hotărâri ale Consiliului Local Constanța prin care se aproba, la un preț derizoriu (și de patru ori mai mic decât prețul pieței), vânzarea prin negociere directă a unor terenuri (în suprafață totală de 3.590 mp), aparținând domeniului privat al UAT Constanța.
De menționat este faptul că terenurile respective, situate în zone cu potențial turistic și comercial deosebit, ar fi intrat în posesia unor societăți comerciale controlate de oameni de afaceri din anturajul edilului, care conducea primăria municipiului Constanța la vremea respectivă.

Primăria municipiului Constanța s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.732.687,5 euro.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

PANȚIRU GHEORGHE, medic veterinar, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2018, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) o cerere unică de plată prin care solicita sprijin financiar în cadrul Schemei de plată directă pe suprafață, la care ar fi atașat o adeverință falsă cu scopul creării aparenței că pe suprafața de 46,94 ha de pășune, deținută de solicitant, se efectuau activități agricole prin pășunat (cu asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha, cu animale înregistrate în exploatația zootehnică).
Înscrisul respectiv ar fi fost eliberat de către medicul veterinar Panțiru Gheorghe și în cuprinsul acestuia s-ar fi atestat în mod nereal faptul că fermierul îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea, pe nedrept, de către inculpatul, persoană fizică, a sumei totale de 40.529 lei.

În cauză nu s-au dispus măsuri asigurătorii deoarece debitul menționat mai sus a fost recuperat în integralitate de către care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură .

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (două persoane fizice și SC Uțu Tehno Construct SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, comise în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2022, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, ce avea ca obiect construirea unei piscine, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) o mai multe documente false și inexacte, demersuri ce ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei de 97.970 lei provenind din fonduri europene.
O parte dintre documente ar fi fost puse la dispoziție de către celălalt inculpat, administrator al SC Uțu Tehno Construct SRL, pentru a crea aparența că lucrările de construcție în cadrul proiectului respectiv ar fi fost executate de acea societate, pe când în realitate acestea ar fi fost executate de persoane fizice/juridice contractate direct de către beneficiarul proiectului.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, reprezentant legal al SC Vasyhot SRL , pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

SC VASYHOT SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2017, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce conțineau date nereale (cereri unice de plată pe suprafață, declarații pe suprafață, tabele cu suprafețele arendate, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.786 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a cinci inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2018, în contextul implementării unor proiecte privind „Instalarea tinerilor fermieri”, în vederea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, cei cinci inculpați ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale mai multe documente falsificate chiar de ei (facturi, chitanțe, etc.), în baza cărora au primit suma totală 904.800 lei (180.960 lei de fiecare), reprezentând fonduri nerambursabile.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2016 - 2018, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de el (adeverințe) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăți directe, care se acordă în agricultură, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 913.077 lei.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv de 2 (doi) ani și 6 (șase) luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani și 6 (șase) luni și interzicerea unor drepturi.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității Primăriei comunei Ciumeghiu, județul Bihor sau, în secundar, în cadrul Primăriei comunei Avram Iancu, județul Alba, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Bihor.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 mai 2023