increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 martie 2023
Nr. 270/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 892/VIII/3 din 19 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată,

Sub control judiciar a inculpaților:

ȚĂRAN ALEXANDRU, la data faptelor inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) Timiș, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată,
- instigare la spălarea banilor, în formă continuată,
- complicitate la evaziune fiscală,

Persoană fizică, asociat și administrator al unei societăți comerciale și administrator de fapt al unei altei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată,
- evaziune fiscală,
- spălarea banilor, în formă continuată,

Și în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, asociat și administrator al unei societăți comerciale, fiul omului de afaceri cercetat sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de evaziune fiscală,

Persoană fizică, administrator al SC TNG Management SRL, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată,
- spălare a banilor, în formă continuată,

SC TNG Management SRL, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare a banilor, în formă continuată,

SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2015-februarie 2016, inculpatul Țăran Alexandru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, prin virament bancar și în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, în legătură cu efectuarea unui control la firma fiului său, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecție fiscală favorabil în baza căruia societății comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei.
În realitate, inculpatul Țăran Alexandru ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operațiuni comerciale (servicii de consultanță și management fictive “efectuate” de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) și să aplice prevederile legale care se impuneau.
Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcționarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanță fictive cu societățile comerciale deținute de persoane din familia inspectorului fiscal, în baza cărora au fost plătite în numerar sau transferate în cont sumele de bani.
O parte din suma de 276.000 de lei primită de inculpatul Țăran Alexandru, cu titlul de mită, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursată societății în cauză ca urmare a controlului efectuat de inspectorul fiscal.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Timiș s-a constituit parte civilă.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea IGPR - Direcția de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE