DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 19 decembrie 2022
Nr. 1132/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 808/VIII/3 din 15 septembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov, au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpatului:

PALMER-HÎRTOPANU HORIA, la data faptelor director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației, pentru comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,

sub control judiciar, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată,

și în stare de libertate a unui inculpat, persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2017-2020, în calitate de director al structurii menționate, inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi pretins și ar fi primit sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro și 18.749 lei, de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții a unor contracte de lucrări, legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.
O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.
În intervalul 2016-aprilie 2021, inculpatul ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 228.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (imobile și autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate (printre care și inculpata cercetată în prezenta cauză sub control judiciar). Toate acestea ar fi fost făcute pentru a ascunde și disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum și a titularului dreptului de proprietate asupra acestora. În același context, în perioada ianuarie – septembrie 2022, cel de-al treilea inculpat ar fi primit, spre păstrare, de la Palmer-Hîrtopanu Horia sumele de 52.700 lei și 15.305 euro ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare, știind că acestea ar fi provenit din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, cel mai probabil de corupție.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE