DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin sentința penală nr. 138 din 09.09.2022, definitivă prin neapelare la 03.10.2022, Tribunalul Satu Mare a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpata DOBRESCU NICOLETA MANUELA, la data faptei controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul VANCIU PAVEL, la data faptei controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul NAGY VASILE, la data faptei controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Cu privire la primii doi inculpați instanța constată că actele materiale pedepsite prin prezenta fac parte din conținutul infracțiunii continuate pentru care inculpații au fost condamnați prin decizia penală nr. 750 din 24.11.2015 a Curții de Apel Oradea și că pedepsele au fost executate (link comunicat condamnare - http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7020).
Obligă inculpata Dobrescu Nicoleta Manuela să plătească părții civile, Agenția Națională de Administrare Fiscală - Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, suma de 160.768, reprezentând taxe vamale.
Obligă inculpatul Nagy Vasile să plătească părții civile, Agenția Națională de Administrare Fiscală - Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca suma de 231.561 lei reprezentând taxe vamale.
Obligă inculpatul Vanciu Pavel să plătească părții civile, Agenția Națională de Administrare Fiscală - Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca suma de 322.139 lei reprezentând taxe vamale.
Obligă pe fiecare dintre cei trei inculpați la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea la data de 30 martie 2021, vezi comunicatul nr. 278/VIII/3 din data de 07 aprilie 2021 (comunicatul nr. 5).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 aprilie 2021