DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 178/A din 28.09.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul VINTILĂ CONSTANTIN, la data faptelor șef al Serviciului juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru a săvârșirea infracțiunii respectiv, șef al Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și de membru al Comisiei Județene de Stabilire a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mehedinți, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la luare de mită.
2. Condamnă pe inculpatul PREDUȚ IANCU CĂTĂLIN, la data faptei director executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin și vicepreședinte al comisiei de punere în posesie, constituită la nivelul Comisiei Locale de fond funciar la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru a săvârșirea infracțiunii respectiv, director executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei Municipiului Drobeta Turnu Severin și vicepreședinte al comisiei de punere în posesie, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În cazul celor doi inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi inculpați vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți și la Inspectoratul Școlar Mehedinți.
Dispune anularea contractului de vânzare-cumpărare autentificat la notar.
Obligă pe fiecare dintre cei doi inculpați la plata sumei de 9.027,14 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova la data de 02 decembrie 2020, vezi comunicatul nr. 834/VIII/3 din data de 07 decembrie 2020.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 decembrie 2020