DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 399/A din 01.04.2022, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul MACOVEI FLORIN, reprezentant legal al firmelor S.C. CASIOPEIA SPACO S.R.L. și S.C. ANDRASEL SPACO 2011 S.R.L., la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea a patru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, două în calitate de autor și două în calitate de complice.

Condamnă pe inculpatul POTCOVARU GABRIEL-IOAN, la data faptei funcționar din cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov), la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Condamnă pe inculpata S.C. ANDRASEL SPACO 2011 S.R.L. la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 290.000 lei și pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de 2 ani de a participa la procedurile de achiziții publice, pentru săvârșirea unei infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Condamnă pe inculpata S.C. CASIOPEIA SPACO S.R.L. la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 240.000 lei și pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de 2 ani de a participa la procedurile de achiziții publice, pentru săvârșirea unei infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Dispune achitarea inculpatului Brezeanu Florin Viorel, pentru infracțiunile reținute în sarcina lui, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Potcovaru Gabriel-Ioan va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Fundației pentru promovarea sancțiunilor comunitare - Atelierul MFC Brașov sau în cadrul Primăriei Municipiului Brașov.
Obligă în solidar inculpații Macovei Florin și SC Andrasel Spaco 2011 SRL să plătească părții civile Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale suma de 3.379.676 lei.
Obligă în solidar inculpații Macovei Florin și SC Casiopeia Spaco SRL să plătească părții civile Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale suma de 3.291.619 lei
Dispune confiscarea de la inculpatul Potcovaru Gabriel Ioan a sumei de 300 de euro, respectiv a sumei de 150 de lei reprezentând echivalentul produselor alimentare primite de acesta.
Obligă pe inculpații Macovei Florin, Potcovaru Gabriel-Ioan și SC Andrasel Spaco 2011 SRL la plata sumei de 8.200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar pe inculpata S.C. Casiopeia Spaco S.R.L. la plata sumei de 4.200 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la data de 20 octombrie 2014, vezi comunicatul nr. 1494/VIII/3 din data de 22 octombrie 2014.

Față de restul inculpaților din dosar, Curtea de Apel București s-a pronunțat prin decizia penală nr. 384/A din 13.03.2017 (vezi comunicatul de condamnare - http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8140).



Actualizare (06.07.2023):

Prin decizia penală nr. 1230/A din 30.06.2023 Curtea de Apel București a admis contestația în anulare formulată de contestatorul POTCOVARU GABRIEL IOAN și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 22 octombrie 2014