DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 168 din 01.03.2022, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul PATROLEA IRIMIA, la data faptei administrator al SC Carpentry Patrol SRL, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpata BÎZU MIHAELA, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpatul PATROLEA GHEORGHE la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpatul BÎZU ILIE la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpata SC CARPENTRY PATROL SRL la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 18.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii de condamnare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Patrolea Irimia, Bîzu Mihaela, Patrolea Gheorghe și Bîzu Ilie vor presta câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile fiecare, în cadrul Primăriei comunei Răucești sau în cadrul Primăriei orașului Târgu Neamț, cu excepția cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Obligă inculpații Patrolea Irimia, SC Carpentry Patrol SRL și Bîzu Ilie, în solidar, la plata către partea civilă, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), a sumei de 817.558,21 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.
Obligă inculpații Bîzu Mihaela, Patrolea Gheorghe și Bîzu Ilie, în solidar, la plata către partea civilă, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), a sumei de 289.776,58 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.

Obligă fiecare inculpat la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău la data de 28 iunie 2019, vezi comunicatul nr. 570/VIII/3 din data de 08 iulie 2019 (comunicatul nr. 4).

Actualizare (07.04.2023):

Prin decizia penală nr. 290 din 28.03.2023 Curtea de Apel Bacău a admis contestația în anulare formulată de contestatorii PATROLEA IRIMIA, PATROLEA GHEORGHE, BÎZU MIHAELA și BÎZU ILIE și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestora, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune ca cheltuielile judiciare avansate de stat pentru soluționarea contestației în anulare, precum și cheltuielile judiciare la care au fost obligați acești patru inculpați către stat în apel rămân în sarcina acestuia.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 iulie 2019