increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 ianuarie 2022
Nr. 112/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatele 914/VIII/3 din 27 octombrie 2021 și 918/VIII/3 din 28 octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

DINU VIOREL, consilier evaluare - examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Serviciul Corp Control, pentru două infracțiuni de trafic de influență;

Om de afaceri, pentru infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie - octombrie 2020, în calitatea menționată, inculpatul Dinu Viorel ar fi pretins, iar în luna noiembrie 2020 ar fi primit de la omul de afaceri coinculpat în cauză, un autoturism de lux nou, pentru a fi folosit de o rudă a sa. Autoturismul a fost cumpărat în leasing cu sumă de 58.518,25 euro, fiind ulterior înmatriculat pe o firmă controlată de omul de afaceri.
Folosul ar fi fost primit de inculpatul Dinu Viorel pentru ca, prin poziția deținută în minister, să își exercite influența pe care lăsa să se înțeleagă că o are asupra unor primari care aveau în derulare proiecte finanțate prin programe PNDL, astfel încât lucrările să fie realizate de firmele conduse în fapt de omul de afaceri.
În plus, inculpatul Dinu Viorel și-ar fi exercitat influența asupra unuia dintre primari pentru ca omul de afaceri să achite avansul și ratele de leasing pentru autoturismul primit.
Într-un context diferit, în luna iunie 2021, inculpatul Dinu Viorel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ulterior ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la același om de afaceri, susținând că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să admită o contestație formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitație la care firma participase, contestație care a fost admisă.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului Dinu Viorel.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE