DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 ianuarie 2022
Nr. 10/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

Om de afaceri, acționar al unei societăți comerciale cu activități în gestionarea deșeurilor menajere, condamnat la închisoare cu executare în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și dare de mită;

BĂDĂNOIU GENICA, la data faptei director executiv împuternicit la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În calitate de acționar în fapt al unei societăți comerciale cu activitate de gestionare a deșeurilor menajere, la data de 19 decembrie 2019, inculpatul om de afaceri i-ar pretins, în mod direct, directoarei executive a APM ILFOV inculpata Bădănoiu Genica, să elibereze o autorizație de mediu pentru societatea sa, aferentă stației de transfer gunoaie de la Tunari (județul Ilfov), lăsând-o să creadă că are influență asupra funcționarilor cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Mediului și promițându-i acesteia că, în schimbul emiterii autorizației, va interveni astfel încât să fie menținută în funcția de director executiv al APM Ilfov. La data de 24 decembrie 2019, autorizația respectivă a fost emisă.
La data de 9 iulie 2020, același om de afaceri ar fi promis indirect, prin intermediar, directoarei APM Ilfov – Bădănoiu Genica, suma de 30.000 lei, din care ar fi oferit 15.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, în legătură cu îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv, emiterea unei autorizații de mediu pentru societatea sa, aferentă unei stații de transfer deșeuri amplasată în Popești Leordeni (județul Ilfov), bani pe care Bădănoiu Genica i-a refuzat în data de 10 iulie 2020.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE