DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 20 septembrie 2021
Nr. 844/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 712/VIII/3 din 29 iulie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată,

- în stare de arest la domiciliu, a inculpatului REBENCIUC ALEXANDRU, la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită în formă continuată,
- fals intelectual în formă continuată,
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

și în stare de libertate, a inculpatei VOLF ALEXANDRA EVELINA, la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
- fals intelectual în formă continuată,
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 12 mai 2021 - 30 iunie 2021, în calitatea menționată mai sus, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi pretins pentru sine și pentru colaboratoarea sa, inculpata Volf Alexandra Evelina, diferite sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuării, de către cei doi inspectori, a unor controale.
În contextul menționat mai sus, pentru a favoriza societatea comercială, cei doi inculpați ar fi inserat în cuprinsul proceselor verbale mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu au sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată.
Acționând în această manieră a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 lei, reprezentând obligațiile fiscale ce ar fi trebuit calculate și impuse societății controlate, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
Pentru „ajutorul” oferit omului de afaceri, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 1.500 euro.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Actualizare (08.07.2022):

Prin sentința penală nr. 191 din 23.05.2022 definitivă prin neapelare la 07.06.2022, Tribunalul Iași a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului REBENCIUC ALEXANDRU, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, ca urmare a decesului acestuia.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală, împotriva inculpatului Rebenciuc Alexandru.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 februarie 2024