DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, președinte al Consiliului Județean Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de opt ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).

Condamnă pe inculpatul ZGABERCEA CRISTIAN BOGDAN, consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Condamnă pe inculpata OPROIU CARMEN FLORENTINA, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Dispune achitarea inculpaților PĂRĂU MARCEL BRÂNCOVEANU, FUNDAȚIA FANTASIO și FUNDAȚIA CULTURALĂ THALIA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Oproiu Carmen Florentina va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiul Constanța, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, inculpatul nu poate presta această muncă.
Constată că inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan se află în imposibilitate medicală de a presta muncă neremunerată în folosul comunității.
Obligă inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 1.392 lei daune materiale și 10.000 euro, echivalentul în lei la data plății, daune morale, către partea civilă T.F.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă, județul Constanța, referitoare la suma de 13.356.904 lei.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de A.N.A.F. – D.R.F.P. Galați – A.F.P. Constanța.
Obligă pe fiecare dintre inculpați la plata următoarelor cheltuieli judiciare avansate de stat: Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 8.000 lei, Zgabercea Cristian Bogdan la plata sumei de 6.000 lei, Oproiu Carmen Florentina la plata sumei de 5.000 lei, Părău Marcel Brîncoveanu la plata sumei de 4.000 lei, Fundația Thalia la plata sumei de 3.000 lei și Fundația Fantasio la plata sumei de 4.000 lei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 15 aprilie 2015, vezi comunicatul nr. 732/VIII/3 din data de 16 aprilie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 16 aprilie 2015