DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 11 februarie 2021
Nr. 114/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2021, a trei inculpați (un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate),
- infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.
Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.
În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei inculpați ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.
Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor.

Celor trei inculpați i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 11 februarie 2021, cei trei inculpați sunt prezentați la Tribunalul Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE