DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 februarie 2020
Nr. 74/VIII/3

DREPT LA REPLICĂ


Către Jurnalul prahovean on-line

Ca urmare a publicării, la data de 8 februarie 2020, de către publicația dvs. versiunea on-line, a unui articol intitulat, „Lovitură de teatru! Începe calvarul lui Andrei Volosevici la I.C.C.J în cauza în care este acuzat de mare corupție!”, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică:

Articolul insereză o informație falsă menită să inducă ideea că demersurile procurorilor nu se înscriu într-un cadru strict legal, ci ar urmări anumite evenimente politice.
Concret, în articol se fac următoarele afirmații:

„Chiar în ziua în care a fost anunțat drept candidat al PNL Ploiești pentru funcția de primar la scrutinul local din 2020, Andrei Volosevici a primit o veste proastă !

La Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat în dată de 7 februarie 2020 apelul declarat de către DNA și Primăria Ploiești, prin primarul în funcție Adrian Dobre, împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești prin care Volosevici a fost achitat în prima instanța și care a fost depus la…..31 decembrie 2019 !

Cauza având ca obiect apelul privește infracțiuni de corupție (Legea nr. 78/2000), traficul de influență (art. 291 NCP) și abuzul în serviciu (art. 297 NCP), iar alături de fostul senator Volosevici se află în dosar și fosta secretara a primăriei, Simona Albu. Dosarul are nr. 122/42/2017.

Exact în ziua în care a devenit candidat la funcția de primar, Volosevici a devenit și intimat în apelul penal, calitati incompatibile prin prisma criteriilor PNL, cauza aflându-se în stadiul de camera preliminară. Primul termen urmeaza să fie alocat în cel mai scurt timp.

Rămâne de văzut când și cum se va soluționa acest apel, de soluția ce se va da depinzând multe pe scenă politică ploieșteana. De urmărit !”

Articolul menționat denaturează în mod vădit realitatea prin omisiunea inserării datei de declarare a apelului de către D.N.A. – S.T. Ploiești, aceasta fiind 13 decembrie 2019, așadar anterioară și fără legătură cu momentul la care, potrivit articolului, Andrei Volosevici „a devenit candidat la funcția de primar”.

Data apelului declarat de procurorii DNA- S.T. Ploiești, 13 decembrie 2019, se poate constata la o simplă verificare a fișei dosarului nr. 122/42/2017 (menționat de altfel în articol), listată de pe site-ul I.C.C.J., document public.
31 decembrie 2019 este data la care altă instituție, nu DNA, a declarat apel în același dosar.
Apreciem că modul de redactare a articolului creează o falsă percepție cititorilor în sensul că apelul declarat de D.N.A. – S.T. Ploiești ar avea vreo legătură cu anunțarea candidaturii susnumitului pentru funcția de primar al municipiului Ploiești, la scrutinul local din 2020.

În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE